Над 75 от най-добрите състезатели в Европа ще вземат участие в стартиращото утре Европейско първенство в олимпийския клас „Фин”, което го превръща в най-големия форум във ветроходството, на който България е била домакин.

Първенството започва утре с пресконференция в Двореца на културата и спорта във Варна и регистрация на участниците, а официалната церемония по откриването ще се състои в неделя на територията на Яхт Клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”. Първият състезателен ден ще започне на 24 август, като гонките ще продължат до състезанието за 10-те най-добри състезатели и официалното закриване на 29 август.



Сред участниците до момента са потвърдили 7 български финисти, сред които най-добрият български състезател в класа – Михаил Копанов и най-възрастният участник в цялата надпревара – Александър Александров. Главен съдия на надпреварата ще бъде Петер Реджо, който е бил съдия на последните Олимпийски игри в Пекин, както и трикратен главен съдия на може би най-престижното състезание във ветроходството - Купата на Америка.

И този път организаторите ще осигурят условия за неповторимо изживяване на любителите на ветроходството, които ще могат да наблюдават състезанията от вълнолома, които ще бъде естествена трибуна за всички зрители. Представителите на медиите пък ще могат да проследят регатите на борда на специални лодки.