Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков даде старт на 59-ата международна колоездачна обиколка на България.

Освен спортния министър, специални гости на откриването бяха и.д. кмет на София Минко Герджиков и председателят на БОК Стефка Костадинова. Преди старта с едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите от Охридското езеро, след което българските състезатели потеглиха с черни ленти на ръцете. 90 състезатели от 13 международни и 4 български клуба ще вземат участие в надпреварата. Сред родните участници са Павел Шуманов и Ивайло Габровски, които са печелили обиколката по три пъти. "В този тежък момента за България - денят на траур, в който изразяваме съпричастност към близките на загиналите в Охрид, откриваме 59-ата обиколка на България. Надявам се това да остане традиция, тъй като носи престиж на държавата. Пожелавам на всички състезатели феърплей и високи спортни резултати, и успех на всички", каза Нейков.

Кметът Герджиков също изрази съпричастност към жертвите на трагедията в Охрид. "Пожелавам си повече да нямаме такива откривания, в които да говорим за скръб към загинали сънародници. Пожелавам на всички състезатели да приключат спортната надпревара заедно и да победи най-добре подготвения". Колоездачната надпревара ще се проведе в шест етапа, последният от който ще приключи на 12 септември в Пловдив. Наградният фонд е 35 000 лв., а за всеки етап - по 3 550 лв.

Отделните етапи са:
1. София – Троян, 161 км. /През с. Саранци, височините Гълъбец, Козница и Троянския проход/.
2. Троян – Габрово, 158 км /Беклемето – Калофер – Шипка/
3. Габрово – Разград, 157 км /две височинни премии/
4. Разград – Бургас, 198 км /най-дългият етап – през Рижкия проход/
5. Карнобат – Казанлък – 159 км
6. Казанлък – Пловдив, 131 км.