Комисия от Европейската атлетическа асоциация проведе първата си среща с местния организационен комитет във връзка с Европейското отборно първенство – Втора лига в Стара Загора, което ще се проведе на 21-22 юни тази година.

Инспекцията на делегацията от ЕА бе на 16 и 17 февруари (понеделник и вторник) и обхвана всички аспекти на организацията като готовност на съоръженията за състезанието, хотели, транспорт и т. н. Крайната оценка за подготовката на събитието на този етап е много добра, като делегатите дадоха и отлична оценка на новата писта на стадион „Берое” и всички условия, които предоставя реновираното през 2013 г съоръжение.

На Европейското отборно първенство – Втора лига ще участват отборите на България, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Исландия , Дания и Кипър, като в този период вече ще се покриват нормативите за олимпийските игри в Рио Де Жанейро 2016 година.

Представители на Европейска атлетика бяха Сали Мюнир Яраш (Турция) – Член на Съвета на ЕА, Силвия Барлаг (Холандия) – Технически делегат и Вадим Нигматов (Координатор от офиса на Европейската атлетика). Община Стара Загора бе представена от местния атлетически клуб „Берое” в лицето на президента Иван Колев, който бе домакин на визитата и Емилия Драгиева – координатор на събитието за Стара Загора.

Шестчленен екип на Българска Федерация Лека Атлетика, който ще работи по организацията на състезанието, бе представен от президента на организацията – Добромир Карамаринов.

Стара Загора бе домакин на изключително успешен балкански шампионат за мъже и жени през 2013 година, а през 2014 бе възроден и традиционния атлетически турнир „Самарско знаме”.