На Цветница Стара Загора дава старт на третата верига маратони в  България с леко променен маршрут и национален шампионат по полумаратон

 Стара Загора отново ще даде старт на поредната, трета верига от маратони  в България. Трите големи събития отново са обединени под мотото  „Бягането като начин на живот“. Третият в историята Маратон Стара Загора  е насрочен за следващата неделя, 1 април 2018 т.

„Вярваме, че точно на Цветница Маратонът ще направи нашия прекрасен град  още по-колоритен и празничен. За втора поредна година организираме тази  ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя  площадът пред Общината отново да бъде залят от празнично настроение,  хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден,“  заяви зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание бе сред  участниците и завършили успешно кратката дистанция на 10 км, като дори  спечели златото в своята възрастова група.

Тези дни се уточняват имената на елитните атлети от чужбина, които по  традиция отново ще придадат класа на състезанието. До края на седмицата  ще станат ясни и българските участници. Тази година успоредно с Маратон  Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като  на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас.

Важно е да се знае, че маршрутът е леко променен във връзка с  реконструкция и модернизация на пешеходната зона в центъра на града.  Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази  година по изключение ще бъде на бул."Цар Симеон Велики" 126 (пресечката  с ул.Кольо Ганчев") в началото на парк "Александър Стамболийски"  (Алана). Там ще бъде изградена и специална сцена за награждаването на  призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията. В източна  посока трасето минава по същия маршрут покрай емблематичните за града  липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

Стартът е точно в 10.00 ч. Участниците могат да избират между три  дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км,  което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в  надпреварата.

Миналата пролет бяха подобрени и двата рекорда в класическата дистанция.  При мъжете Абделайди Тиар от Мароко се окичи с лавровия венец, като  финишира за 2.19:47 ч. и изпревари с минута и половина Хенри Кембой от  Кения, трети бе етиопецът Бирхану Асфав, пробягал последните 10 км с  изута наполовина стелка на дясната си маратонка.

И при жените падна рекордът на трасето. Белайнеш Югезу от Етиопия срещна  силен отпор от Ивана Лодзя от Италия, но в крайна сметка финишира първа  за 2.42:00, с близо 15 минути по-бързо от шампионката през 2016-а  Николина Шустич от Хърватия

Технически информационен център за раздаване на стартови номера ще бъде  изграден до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15 до 19 ч., на 31  март от 10 до 19 ч. и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта,  Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“,  Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите  дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие  като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните.  Тази година организаторите предвиждат провеждане и на масов старт -  обиколка на парк "Александър Стамболийски", в който могат да се включат  всички без ограничение на възрастта. На участниците чрез томбола ще  бъдат раздадени много предметни награди.