Фондация „Български спорт” за 16-и пореден път ще връчи своите награди Спортен Икар на 18 декември, вторник, от 11:30 часа в Градската художествена галерия.

На специална пресконференция днес организаторите съобщиха носителите на тазгодишните Икари:

За постижение на годината: Станка Златева - европейска и световна шампионка по борба.

За достойно представяне: Ивелина Златанова - световна шампионка по тласкане на гюле за атлети с увреждания, Румяна Нейкова - европейска шампионка и световна вицешампионка по гребане, Евгения Раданова - европейска шампионка по шорттрек, Таню Киряков - европейски шампион по спортна стрелба и Йордан Йовчев - европейски вицешампион и бронзов медалист от световното първенство по спортна гимнастика.

За пробив в световния спорт: Явор Янакиев - световен шампион по борба класически стил, Иван Стоицов - световен шампион по вдигане на тежести.

За отбор на годината: Национален отбор по волейбол за мъже – спечелил бронзови медали на турнира за Световната купа и олимпийска квота за Пекин 2008.

За шампионско дълголетие: Албена Денкова и Максим Ставийски - световни шампиони и носители на бронзови медали от европейско първенство по фигурно пързаляне, Николай Гергов - европейски шампион и носител на бронзов медал от световното първенство по борба класически стил.

За проспериращ млад спортист: Александър Александров - световен шампион по гребане за юноши и бронзов медали от европейското първенство за мъже, Александър Костадинов - световен шампион по борба за юноши и Инна Ефтимова - носителка на сребърен и бронзов медалист от европейското първенство по лека атлетика за девойки

Специални награди на фондацията: Петър Стойчев - носител на седма световна купа по плувен маратон и поставил рекорд с преплуването на Ламанша, Григор Димитров - европейски шампион по тенис за юноши и втори в турнира Ориндж бол, Розка Станчева и Мария Арнаудова - световни шампионки по лека атлетика за ветерани, съответно на дълъг скок и 100 метра, Недялка Ковачева и Величка Минкова - сребърен медал от световните работнически игри, първо място на световното първенство по петанка и носителки на приз за феърплей, отбор по футбол за слепи Витоша - носител на награда за феърплей.

На пресконференцията 7-кратната европейска шампионка по шорттрек Евгения Раданова отправи апел към спортната общественост да подкрепи със свои дарения фондация „Български спорт”, която подпомага бивши спортисти в тежко финансово или здравословно състояние.