Станка Златева бе избрана за спортист номер 1 за 2009 година на българска федерация по борба.

Златева заслужи приза си с първото си място на европейското първенство и третото място на световно първенство. Втори в класацията е Александър Костадинов, заради третото си място на европейско първенство. Трети е Кирил Терзиев, също бронзов медалист на европейско първенство, а четвъртото място е за Радослав Великов, станал трети на първенството на континента.

На пета позиция застана Иво Ангелов бронзов медалист от европейското, шеста е Ралица Иванова, която се класира на трето място на европейското за жени. Седма е Тайбе Юсейн, която е с два бронзови медала от европейско първенство за девойки. Осми е Ивайло Съйков за второ място на европейско първенство за юноши. Десислава Кънчева е девета заради трето място на европейско първенство за девойки. Десети остана Валентин Цветков второ място на европейско първенство за кадети. Специална награда за най-успешен млад състезател получи Тайбе Юсейн.

Треньори на 2009 година станаха Симеон Щерев и Валентин Ценов. Специална награда за 60-годишния си юбилей получи легендата Александър Томов.