Златното момиче на България Станка Златева е спортист номер 1 на страната ни за 2010 година! Четирикратната световна и петкратна европейска шампионка по борба спечели анкетата на спортните журналисти.

Престижното отличие отива за за втори път при Станка Златева. Състезателката ни по борба триумфира в анкетата, организирана от Нове Холдинг и през 2007 година.

„Това първо място малко ме задължава за следващата година. Искам да благодаря на организаторите, на всички дружества, които подпомагат спорта. Благодаря на Симеон Щерев, че е винаги до нас и ни учи на нови неща, за да изненадаме света. Дано 2011 да е успешна за България”, сподели от сцената Станка Златева, която получи статуетката си от министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

На второ място в класацията се нареди друг представител на родната школа по борба – Михаил Ганев. За Спортист номер 3 бе определена завърналата се в леката атлетика след изтърпяно допинг наказание Ваня Стамболова.

„Искам да благодаря на Нове Холдинг, на моя треньор, който е най-добрият специалист в света, на всички журналисти, както и на моите близки. Искам да пожелая на всички в залата много успехи през новата 2010 година”, каза Ваня Стамболова.

За Треньор номер 1 на България бе избран Симеон Щерев. Той събра най-много гласове в допитването на в-к „Труд” сред спортните журналисти.

Победителят също бе награден от Бойко Борисов. Подгласници на Щерев са волейболният треньор Радостин Стойчев и личният треньор на Ваня Стамболова - Георги Димитров. 50 медии посочиха имената на 19 специалисти, като Симеон Щерев бе определен за номер едно.

„За мен е чест да бъда номиниран. Искам да благодаря на организаторите – на Нове Холдинг и в-к Труд, искам да благодаря на моите колеги, които са открили Станка, Руди, Мишо, както и останалите, защото без тях, не би се стигнало до тези титли. Искам да благодаря и на Валентин Йорданов, защото благодарение на него българската борба стана най-успешният спорт у нас. Искам да благодаря и на МВР. Не на последно място искам да благодаря и на министерството на спорта”, сподели Симеон Щерев.

От своя страна Георги Димитров заяви: „Искам да благодаря на организаторите и спортните редакции, което е изненада, защото треньорите днес сме повече спонсори. Искам да поздравя всички апостоли на българския спорт – българските треньори. Това е феномен, защото въпреки държавната политика, оцеляха”.

Цели два отбора застанаха на първото място за „Отбор на годината”. С равен брой точки се изравниха волейболните ни тимове при мъжете и младежите, а честта на награди призьорите получи председателят на БОК Стефка Костадинова.

Теодор Салпаров получи наградата от името на мъжкия тим: „Жалко, че през тази година не успяхме да изпълним целта пред нас – да играем финал. Надявам се да постигнем в следващите години това, което ни убягва досега.”

Ники Желязков, старши треньор на младежите: „Искам да благодаря за тази награда. Тя е една изключително важна за тези момчета и голямо признание за българския волейбол. Мисля, че това е един добър резултат като цяло. Всички клубове, треньори и спортисти, които имат общо с волейбола са съпричастни с тази награда.

Борецът Христо Маринов зае 4-тата позиция в класацията за 2010 година. Името на сцената му бе обявено от бременната Тереза Маринова (олимпийската ни шампионка от Сидни и Спортист на 2000 година). „За мен е голяма чест, че съм тук. Искам да благодаря на г-н Гриша Ганчев, че стои зад нас и ни помага да тренираме спокойно. Искам да благодаря на треньорите и министерството на спорта”, заяви Маринов.

Под номер 5 за 2010 година се нареди Цветана Пиронкова. Олимпийската шампионка по плуване и Спортист на годината за 1988 година Таня Богомилова връчи статуетката на тенисистката ни. „Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. За първи път попадам в тази класация и искам да благодаря на моя баща и треньор, без който нямаше да съм тук”, сподели Пиронкова.

Малко преди това Спортист №1 на България за 1988 година Христо Марков излезе на сцената, за да обяви плувеца Петър Стойчев за номер 6 в класацията. Петър Стойчев дори успя да разчувства железния водещ на церемонията Христо Стоичков с няколко мили думи за успехите на именития ни футболист.

Спортните журналисти на България определиха под номер 7 да застане Матей Казийски. Волейболистът обаче не успя да присъства, заради ангажиментите си със своя клубен тим Тренто.

Олимпийската ни шампионка по академично гребане и Спортист на България за 78-ма година Здравка Йорданова обяви името на спортиста заел 8-о място. Тенисистът Григор Димитров благодари за признанието чрез видео-запис: „"Здравей, България. За мен е изключителна чест, че толкова млад попаднах в десетката. Радвам се, че 2010 бе успешна за българския тенис. Очаквам още по-добра 2011 година".

Под номер 9 остана Тервел Пулев, а десетката на България бе оформена от състезателката ни по вдигане на тежести Боянка Костова.

Вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет и ректор на НСА професор доктор Лъчезар Димитров награди Спортист номер 1 с увреждания на България. Призът за успехите си през изминалите 12 месеца в леката атлетика заслужи Стела Енева.

"Малко съм притеснена. Много труд се полага. Благодаря на моя треньор и всички, които ми помогнаха, за да стигна до тук", сподели Стела Енева от сцената в Рейнбоу Плаза.

Водещи на официалната част от събитието бяха Христо Стоичков и Нели Атанасова. За да бъде церемонията действително бляскава и запомняща се допринесоха звездите Калин Вельов, Митко Кърнев от D2, музикалните шампиони на България Маги Джанаварова и Тома Здравков. Публиката имаше възможността да се наслади и на уникално изпълнение на виртуоза Васко Василев, който пристигна в България специално за спортния празник. Шампионската вечер бе допълнена с изпълненията на Електрик Форс Крю – първата и най-успешна брейк група у нас, красавиците от балет Нова, бийтбоксъра Кристиян Владимиров – Busto и фрийрънъра Делян Димитров – Дидо. Всички те са печелили престижни международни състезания и многократно са впечатлявали феновете си с уникални изпълнения.