Станка Златева пропуска световното първенство по борба в Лас Вегас заради травма на прешлените. Шампионатът през септември е и квалификация за олимпийските игри Рио 2016, припомня официалният сайт на Българската федерация по борба.

В момента петкратната световна шампионка тренира на облекчен режим с кадетките в Сливен. Следващата година ще има още три квалификационни турнира, на които ще могат да се печелят квоти за Рио.

"След световното ще преценим как върви възстановяването на Станка Златева и ще решим как ще продължи подготовката й", заяви Рахмат Сукра, генерален секретар на родната федерация.

В Тетевен днес минаха преборванията на мъжете в свободния стил. В оспорваната категория до 97 кг Любен Илиев надви Георги Средков и си осигури място в отбора за световното в Лас Вегас. В останалите категории имаше турнирни преборвания, а съставът ще бъде обявен следващата седмица.

"В тренировъчните преборвания се включиха състезатели от 14 страни, които са у нас на подготовка в европейския център на Международната федерация (UWW). Благодарение на тях станаха много оспорвани и силни борби. У нас са и състезатели от екзотичната страна Конго, които се готвят за световното, но и за африканското първенство. Благодаря и на Цено Ценов, шеф на европейския център, който успя да привлече толкова много отбори, непосредствено преди шампионата на планетата, за да могат и нашите национали да направят пълноценна подготовка“, заяви още Рахмат Сукра.