Голямата надежда на България за златно отличие Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на Световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан).

Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева претърпя драматично поражение с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия).

Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди края, но допусна късен обрат, след като Очирбат успя да направи успешно хвърляне за 4 точки само 3 секунди преди финалната сирена.

Преди това Златева, която лекуваше вирусно заболяване с антибиотици в навечерието на шампионата, започна с туш срещу индийката Аншу Томар. Европейска шампионка от Вантаа 2014 се надяваше Очирбат да се класира за финала, за да я изтегли поне до репешажите за бронза, но монголката падна на полуфиналите от Алина Да (Бразилия) с 2:5.

Другата българака Мими Христова пък беше елиминирана на четвъртфиналите в категория до 58 килограма и остана без отличие. Христова имаше аванс от 8:6 точки в схватката срещу Лисет Антес от Еквадор, но допусна грешка и при контраатака беше туширана от съперничката си в 3:51 минута на двубоя. В последствие еквадорката загуби на полуфиналите с 1:3 точки от рускинята Валерия Коблова и не успя да прати българката до репешажите. Христова е бронзова медалистка от европейското първенство във Вантаа 2014./БТА