Световната и европейска шампионка Станка Златева бе обявена за най-добра състезателка при жените за втора поредна година от ФИЛА и взе приза "Златен кец" на церемония в Москва.

Допитването бе организирано от Руската федерация, а решението взе комисия на Международната федерация по борба (ФИЛА), начело с нейния президент Рафаел Мартинети.

Първоначално класацията бе само на руснаците, но гласуването на тяхната интернет страница претърпя провал, след като хакери саботираха вота. Компромисът бе комисия на ФИЛА да определи победителите, а с това да бъдат обявени и най-добрите борци в трите стила на Международната федерация.

Призът "Златен кец" тежи 30 грама и е изработен от чисто злато. За втора поредна година отличието е за България-заради амбицията, хъса и успехите на талантливата Станка и треньорът Симеон Щерев.

За най-добър борец в свободния стил бе обявен Георги Кетоев (Русия) - световен и европейски шампион, а при класиците Алексей Мишин (Русия) - също световен и европейски първенец.

За най-добър отбор в свободния стил при мъжете бе обявен съставът на Русия, а при класиците - тимът на САЩ. При жените за отбор № 1 са избрани японките.

Същевременно преди обявяването на победителите в класацията в двустранна среща в свободния сти Русия победи сборен състав на света с 4:3. За тима на света се бори и сребърният медалист от световното и европейското Анатолий Гуйдя (60 кг), който претърпя поражение олимпийския първенец Мавлет Батиров с 1:2 части.

Българската борба може да се гордее с постиженията си през 2007-ма, но в короната от медали блести Станка Златева и Явор Янакиев.