Станка Златева бе обявена за втора поредна година за № 1 в света при жените от Международната федерация по борба (ФИЛА).

В Българската федерация по борба бе получен факс, с който ФИЛА уведомява, че награждаването на Златева ще стане на европейското във Вилнюс (Литва) през март догодина.

През този сезон Златева спечели отново Световната и Европейската титла, стана първа на турнирите Гран При, а на Олимпиадата в Пекин взе сребро. С тези класирания тя стъпи на върха в подреждането на ФИЛА с 41 т.

В класическия стил ФИЛА обяви за № 1 Ровшан Байрамов (55 кг, Азербайджан), който събра 30 т., а в свободния - Василий Федоришин (60 кг, Украйна) - 30 т.

Преди дни Руската федерация по борба протестира срещу номинациите на ФИЛА, тъй като и тримата не са шампиони от Пекин. Затова руснаците си обявиха своя класация, в която наградиха своите златни медалисти от игрите - Бувайсар Сайтиев (№ 1 в свободния стил), Асланбек Хущов (№ 1 при класиците) и японката Саори Йошида.

„Нормално е да има недоволни, винаги анкетите са били спорни”, коментира президентът на Европейския комитет по борба Цено Ценов. „Затова от догодина предложих да бъде учредена своеобразна академия, в която журналисти от цял свят да избират най-добрите борци за годината, подобно на „Оскар”-ите.

Предложението ще бъде гласувано от Изпълнителното бюро на ФИЛА на 28-29 ноември в Швейцария.