Световната и европейска шампионка Станка Златева бе определена за номер 1 в борбата за 2007 година. Златева застава на върха за втора поредна година. Тя получи наградата си от председателя на ДАМС Весела Лечева и от президента на БФ по борба Валентин Йорданов на специална церемония в музея на спорта в София.

Нейни подгласници са първенецът на планетата в класическия стил от Баку 2007 Явор Янакиев и европейският шампион и бронзов медалист от световното първенство Николай Гергов.

Станка Златева е първата жена, която не само става номер 1 за втора поредна година в борбата. Тя е и единственият български спортист - световен и европейски шампион за 2007 година.

Личният наставник на Златева - Симеон Щерев, пък отново бе определен за най-добър треньор на годината от управата на федерацията. Щерев бе номер 1 и през 2006 година.

Призовата тройка допълват наставниците на националния отбор по класическа борба Братан Ценов и на юношеския национален отбор в същия стил Валентин Крумов.

Награди за пробив в световния спорт отнесоха Явор Янакиев и световният шампион за юноши в класическата борба от Пекин 2007 Александър Костадинов.

През 2007 година борбата е завоювала общо 20 медала (5 златни, 7 сребърни и 8 бронзови) от Световни и европейски първенства за мъже, жени, юноши, кадети и ветерани.

Утре (29 ноември) в 13.00 часа в Кемпински-Зографски ще бъде отбелязана 75-та годишнина на българската борба. Този юбилей се посреща със спечелени 642 медала при мъжете и жените (63, 232, 347), а заедно с подрастващите техният брой става впечатляващ - 1150 медала.

Десетте най-добри борци за 2007 година:

1. Станка Златева (72 кг) I място на СП и I място на ЕП, св. стил

2. Явор Янакиев (74 кг) I място на СП и V място на ЕП, кл.стил

3. Николай Гергов (66 кг) I място на ЕП и III място на СП, кл. стил

4. Анатоли Гуйдя (60 кг) II място на СП и II място на ЕП,св. стил

5. Радослав Великов (55 кг) III място на EП, св. стил .

. Серафим Бързаков (66 кг) III място на ЕП, св. стил

7. Александър Костадинов (55 кг) I място на СП юноши и V място на ЕП юноши, кл. стил

8. Исмаил Реджеп (60 кг) II място на СП юноши и II място на ЕП юноши, св. стил

9. Хюсеин Хюсеин (100 кг) III място на ЕП кадети, кл. стил

10. Петър Загоров (55 кг) III място на ЕП кадети, св. стил