Станка Златева спечели анкетата за Спортист номер 1 на България за 2007 година, която бе организирана от Нове Холдинг. Най-добрата ни състезателка по борба завоюва този приз благодарение на световната си и европейската титла.

 

Подгласници на Станка Златева станаха световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски. Третото място остана за Явор Янакиев, който събра 1619 гласа.

 

274 журналисти от 75 медии определиха 10-те най-добри спортисти на България, а държавният глава Георги Първанов връчи наградите на най-заслужилите през годината.

 

Ето и цялата десетка:

 

1. СТАНКА ЗЛАТЕВА - борба, 2228 точки

 

2. Албена Денкова и Максим Ставийски - фигурно пързаляне, 1767 точки

 

3. Явор Янакиев - борба, 1619 точки

 

4. Иван Стоицов - вдигане на тежести

 

5. Петър Стойчев - плуване

 

6. Румяна Нейкова - гребане

 

7. Матей Казийски - волейбол

 

8. Пламен Константинов - волейбол

 

9. Йордан Йовчев - спортна гимнастика

 

10. Николай Гергов - борба

 

 

Националният селекционер на България по волейбол Мартин Стоев е треньор номер 1 на България за 2007 година. Това е второ поредно отличие за наставника на волейболистите ни, който получи приза и за 2006 година.

 

Ето и тройката за треньор на България за 2007 година в анкетата на вестник "Дневен труд":

 

1. Мартин Стоев - волейбол

 

2. Симеон Щерев - борба

 

3. Пламен Аспарухов - вдигане на тежести

 

 

Десетте най-добри спортисти на България бяха наградени лично от президента на Република България Георги Първанов. Те получиха уникални пластики на скулптура Милко Добрев, както и парични премии на обща стойност 135 000 лева (30 000 за първия, 20 000 за втория, 15 000 за третия и по 10 000 от четвъртия до десетия).

 

50-та юбилейна церемония Спортист на годината стартира в 11.38 часа. Бляскавото тържество бе открито под звуците на симфоничен оркестър и от спортния журналист Люба Пашова. Церемонията бе разделена на две части, като в първата бяха припомнени имената на всичките 50 спортисти заемали първото място през годините в анкетата за Спортист на България, а втората бе отредена за призьорите на 2007-ма.

 

На две огромни видеостени зрителите в зала 3 на НДК видяха всички звездни моменти на спортистите ни от началото на създаването на анкетата Спортист на годината.

 

На сцената се появи известният спортен журналист Григор Христов, който сподели своите спомени от света на спорта през 70-те години, след него излезе първата дама на българската спортна журналистика Вера Маринова, която припомни на зрителите успехите на България от 80-те.

 

Следващият гост, който бе поканен на сцената бе скандалният шеф на телевизия Канал 3 Сашо Диков, който напомни спортните върхове през 90-те години. Без обичайните за него скандали и критични изказвания, той изказа своето преклонение пред успехите на Серафим Тодоров, Николай Бухалов, Екатерина Дафовска, Стефка Костадинова, Христо Стоичков и др.

 

Следващият спортен журналист, който разказа спомените си от новото хилядолетие, бе Сашо Йовков. 

 

Водещ на втората част от събитието, в което 155 000 лева си поделиха десетте най-добри спортисти и тримата треньори на България за 2007 година, бе двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева, която бе подготвила страхотна прическа и рокля за събитието.

Сред гостите, които уважиха церемонията бяха президентът на България Георги Първанов, председателят на БОК Стефка Костадинова, както и медицинските сестри, които преди няколко месеца се завърнаха благополучно от Либия. Повечето от номинираните присъстваха в зала 3 на НДК, както и техните треньори, като изключение направиха Матей Казийски, Албена Денкова и Максим Ставийски. Въпреки това много голяма част от местата по масите останаха празни.

 

Юбилеен медал, изсечен в ограничен тираж от 500 броя в Монетен двор отбеляза най-авторитетната спортна анкета у нас. На отличието по възходяща спирала са вписани имената на досегашните победители в анкетата.

 

Вижте видеорепортаж от церемонията Спортист на годината за 2007 година.

 

 

Всички призьори, които присъстваха на бляскавата церемония.