Станка Златева се класира на четвърти пореден финал на Европейско първенство по борба. Това стана на шампионата във Вилнюс.

Трикратната световна и европейска шампионка показа на всички в залата в литовската столица, че се намира във великолепна форма и прегази своите съпернички по пътя към финала без да загуби нито една точка, като престоя на тепиха малко повече от шест минути в трите си схватки.

На осминафинала българката в категория до 72 килограма тушира във втората част Елена Мудраг от Румъния. На четвърфинала същата съдба сполетя и дебютантката Ема Веберг от Швеция, а на полуфинала полякинята Агниешка Виечек удържа 38 секунди срещу Станка, след което беше туширана.

На финала Златева ще срещне рускинята Алена Стародубцева, която победи в полуфинала Светлана Саенко от Украйна. Станка Златева победи Стародубцева на полуфинала на Световното първенство в Токио през миналата година, където българската стана първа, а рускинята трета. Двубоят за златото е в петък вечерта след 18 часа.

Другата ни представителка Елина Васева загуби нелепо на осминафинала в категория до 63 килограма от полякинята Моника Михалик с 0:2 части. В първата българката след захват, а във втората секунди преди края при 0:0 дадоха предупреждение за пасивност на Михалик, но след миг Васева бе избутана и така изгуби мача.

Васева обаче също остана в играта, след като полякинята Михалик отиде на финал и изтегли нашенката на репешаж, където ще играе с германката Щубер.