Българката Станка Златева беше определена за Спортист на Балканите в 38-то издание на традиционната анкета на Българската Телеграфна Агенция. Златева събра 39 точки и заслужи приза за първи път в кариерата си. Тя беше номинирана в десетките на шест от участващите в анкетата седем национални агенции - БТА (България), АДЖЕРПРЕС (Румъния), ТАНЮГ (Сърбия), Анадолска агенция (Турция), АНА (Гърция), МИА (Македония) и МИНА (Черна гора).

Златева стана световна и европейска шампионка в категория до 72 килограма през този сезон и беше определена за състезателка номер 1 за 2010 година от световната федерация по борба (ФИЛА). Тя беше наградена със специална купа, грамота и картира на българския художник Димитър Чолаков.

На второ място в анкетата с 37 точки се нареди най-добрият тенисист на Сърбия и номер 3 в света Новак Джокович. Джокович спечели два големи турнира на АТП през сезона в Пекин и в Дубай и игра финал на Откритото първенство на САЩ. По-рано през декември той помогна на националния отбор на Сърбия да спечели за първи път в историята купа "Дейвис", а в началото на февруари дори се изкачи за кратко до второто място в световната ранглиста.

Турският баскетболист Хидайет Тюркоглу беше класиран на трето място с 30 точки. Тюркоглу, който се състезава в НБА за тима на Орландо, изведе Турция до сребърните медали на Световното първенство по баскетбол и беше избран в идеалната петорка на шампионата.

Световният първенец по джудо в категория до 90 килограма Илиас Илиадис от Гърция се класира на четвърто място с 26 точки, а пети с точка по-малко е неговият сънародник Елефтериос Космидис, който триумфира с титлата на земя на Световното първенство по спортна гимнастика.

Световната и европейска шампионка по вдигане на тежести в категория до 48 килограма Нурчан Тайлан е шеста с 23 точки.

На седмо място с 22 точки се нареждат румънците Александру Думитреску и Виктор Михалаки, които спечелиха две световни титли на двойка кану на 500 и на 1000 метра.

Осми е звездата на българския волейбол Матей Казийски, който стана европейски клубен шампион с Тренто и спечели купата на Италия.

На девето място с 18 точки е лекоатлетът Елван Абейлегесе от Турция. Натурализираният етиопец стана европейски шампион в бягането на 10000 метра и спечели сребърно отличие на 5000 метра на континенталното първенство в Барселона.

Десета със 17 точки е състезателката по спортна гимнастика Ана Поргас от Румъния, която стана световна шампионка на греда.

В анкетите на балканските агенции попаднаха имената на общо 34 спортисти, като най-много от тях (7) са българи.