Олимпийските ни медалисти от Пекин – Станка Златева, Радослав Великов, Явор Янакиев и Кирил Терзиев ще вземат участие на стартиращия в събота 47-и международен турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени „Дан Колов” и „Никола Петров” (14-15 февруари), като освен тях в надпреварите ще включат още редица по-млади наши състезатели.

Състезанието във Варна ще бъде етап от подготовката на националния ни отбор при мъжете за Европейското първенство, което ще се проведе в началото на април.

Старши треньорът на свободняците Симеон Щерев, който вчера отпразнува 50-годишен юбилей, сподели, че борците ни се готвят спокойно в морската столица, заедно с други чуждестранни борци. След „Дан Колов”, състезателите на треньор номер 2 на България за 2008 година, ще участват и на турнир в Киев.

Анатоли Гуйдя продължава да се възстановява от тежката контузия, която му попречи да вземе участие в Пекин. Според спортно-техническото ръководство той бъде готов да се завърне на тепиха едва след Европейското първенство.

По време на състезанието ще бъдат изпробвани и новите правила в класическата борба, които имат за цел да направят борбата още по-атрактивен спорт за феновете. Измененията бяха направени от Бюрото на Международната федерация по борба (ФИЛА) на заседание в Рим в края на януари.

Армен Назарян също ще бъде във Варна, но като зрител, а след турнира се очаква именитият ни борец окончателно да реши дали ще продължи да се състезава.

Входът за стартиращия в събота турнир е свободен, като всички зрители ще могат да наблюдават схватките на три тепиха в Двореца на културата и спорта във Варна напълно безплатно.

За турнирите "Никола Петров" в класическия стил и "Дан Колов" - в свободния пристигат рекорден брой състезатели от последните няколко години - 278 от 21 страни.  Сред тях са водещи сили в борбата, като САЩ, Русия, Турция, Япония. Идват и съставите на Египет, Полша, Румъния, Бразилия, Франция, Алжир, Монголия, Македония и др.

За първи път и в двата дни ще има схватки от трите стила - свободен и класически за мъже, както и жени. Носителите на златните пояси ще бъдат обявени в неделя вечерта.

Междувременно застрахователната компания БулИнс стана генерален спонсор на Българската федерация по борба. Двете страни подписаха 1-годишен договор за сътрудничество, като се надяват контрактът да стане дългосрочен.

„Изключително съм доволен, че след толкова години вече имаме генерален спонсор. Изключително съм доволен, че има хора, които все още мислят за българския спорт и по-специално за борбата”, сподели генералният секретар на федерацията ни Валентин Савов.