Станимира Петрова спечели по изключително зрелищен начин четвъртфиналната си среща от европейското първенство по бокс за жени в зала "София" и си осигури най-малкото бронзов медал от шампионата.

В категория до 54 кг, в която е световна шампионка от Чеджу 2014, 25-годишната българка изнесе лекция по атрактивен бокс и спечели с 3:0 (40:36, 39:36, 39:37) срещу коравата румънка Лакрамиоара Перижок.

Петрова не влезе много добре в срещата, но още във втория рунд наложи своята игра и до края диктуваше събитията на ринга.

Тя нанесе доста удари в главата на румънката и в същото време се измъкваше с много движения от нейните атаки.

През цялата среща Петрова беше подкрепяна от мощна агитка от свои по-малки съотборници в новия й клуб Локомотив (София), които бяха разпънали знамена и послания по цялата трибуна в залата. Мощните им възгласи "Стани, напред, ние сме с теб!" и "Българи, юнаци" даваха криле на Петрова.

В агитката, облечени със специални фланелки с нейното име и новия й клуб, бяха и родителите й.

"Станимира излезе доста пренавита за мача най-вече заради публиката. Показа обаче висш пилотаж, обръщайки по категоричен начин срещата, след като загуби първия рунд", коментира личният й треньор Борислав Георгиев, който бе в ъгъла й.

"Доволна съм не само от резултата - каза самата Станимира. - Познавах румънката, имам две победи над нея на "Странджа" и на турнир в Румъния. Никак не е лесна, силов състезател е и нанася много удари. С треньора обаче три пъти проиграхме тази среща в почивните за мен дни, така че бях готова отново да я бия."

На полуфиналите във вторник Станимира Петрова ще срещне рускинята Виктория Кулешова, която се измъкна с предпочитание в мача си срещу Снежана Холодкова от Украйна с 2:0 (39:37, 38:38, 38:38). "Хубаво е, че ще имаме почивен ден утре, така че ще проучим боя й, иначе не я познавам", коментира Петрова следващата си съперничка.

България има два сигурни медала от еврошампионата досега, а от 18 часа в четвъртфиналите на категория до 57 кг ще боксира Деница Елисеева. / БТА