Световната шампионка на едноместно кану Станилия Стаменова е участвала на първенството на планетата с контузия на рамото, а Мирослав Кирчев - няколко седмици след смъртта на майка си. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на БФКану-каяк.

Кирчев не се яви пред медиите, тъй като все още не е възстановен психически след преживяната лична трагедия.

Българинът завърши на седмо място на финал "А" на едноместен каяк 1000 метра и спечели квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро, а на неолимпийската дисциплина 500 метра се нареди шести.

Личната треньорка на Кирчев - Ева Пашева, заяви, той е изключителен боец и това, което е постигнал на световното първенство е истински подвиг.

"Подготовката вървеше много добре до европейските игри в Баку, където той се класира четвърти. Пет дни след Баку майка му почина внезапно. Той преживя истински шок, а когато пристигна в родния си град влезе през една стъклена врата и целия се наряза. След това се наложи да бъде зашит. 50 дни преди световното първенство бяха кошмар за него и за мен. Аз му бях майка, треньор и психолог. Неговият успех в Милано е прекалено голям, защото той беше рухнал психически. Но аз знам, че е мъжко момче и в Рио ще покаже качествата, които природата му е дала", заяви Пашева.

Станилия Стаменова и от ръководството на БФКану-Каяк заявиха, че застават зад Кирчев.

"Това, което Мирослав направи е подвиг. Аз заставам зад него", каза Стаменова.

Тя е първата в историята на България световна шампионка в женското кану. Нейн треньор е легендата Николай Бухалов.

"Изключително сме щастливи, защото това е плод на един огромен труд през годините. Успехът е страшно голям. Това е една мечта, която се сбъдна. Голямо удовлетворение е за мен", добави шампионката.

Стаменова е световна вицешампионка от миналата година и трикратна европейска шампионка. През 2015-а тя стана европейска и световна шампионка. Едноместното кану 200 метра за жени ще влезе в олимпийската програма за Игрите в Токио през 2020 година.

Станилия Стаменова е имала травми в рамото и кръста, но е преодоляла болката и е стигнала до златния медал.

"Пътят, по който от години тя върви, е успешен. Още миналата година можеше да стане световна шампионка. Действително това е голям успех, защото годината не мина леко за нас. Имаше травми в рамото и кръста и все още ги има, но успя да ги надмогне. Заради тях подготовката ни не премина нормално, но Слава богу успяхме", коментира Бухалов.

"Изключително съм доволна от постигнатите резултати. Федерацията застава зад Мирослав Кирчев. Станилия зарадва всички ни. Предстои европейско първенство за юноши и младежи в Румъния, където също очакваме медали. Благодаря на екипа на федерацията, както и на Министерството на младежта и спорта за подкрепата", заяви Евелина Петрова, изпълнителен директор на БФКану-Каяк.

С шанс за олимпийска квота за Рио има и Кристиян Душев на едноместен каяк 200 метра. Той не стартира в Милано поради контузия, но през май догодина ще се бори за място на олимпиадата по време на европейска квалификация./БТА

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!