Световната и европейска шампионка Станилия Стаменова се класира за финала на 200 метра едноместно кану на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени в Пловдив.

Българката тръгна изключително силно, но в последните 50 метра забави темпото и завърши трета в своята серия за 50.888 секунди, което я изпрати директно на финал.

Победителка в серията стана Алена Наздрова (Беларус) с 49.072 секунди, а втора е Паула Постару (Румъния) с 50.816 секунди. Гонката за медалите е в 13.37 часа в неделя.

Три родни лодки на косъм от финалите на Европейското по кану-каяк

Мирослав Кирчев спечели "Б" финала на 1000 метра едноместен каяк. Българинът успя да надделее в изключително оспорвана гонка над словака Петер Геле. На трета позиция се класира Йо Солхауг (Норвегия).

Четворката каяк Тодор Колевски, Велиян Бъчваров, Кристиян Душев и Христо Реков завърши на 8-ма позиция в Б финала на 500 м.

Отлична гонка в сериите на 200 метра едноместен каяк направи Кристиян Душев, който завърши на втора позиция. В тази дисциплина обаче директно за финал се класира само първият от серията и така Кристиян ще трябва да мине през полуфиналите.

Даниела Недева и Анастия Лавренова завършиха на 4-та позиция във финала на 1000 метра двойка каяк. В дисциплината обаче участваха само 5 лодки, а шампионки станаха Река Хадмаши и Рамона Фаркашди (Унгария).

Олимпия Душева пък финишира 8-ма в серията си на 200 метра едноместен каяк и се класира за полуфинала.

Душева заедно с Пламена Съйкова и мъжката двойка каяк Даниел Караколев и Станислав Димитров също ще гребат в полуфиналите на 200 метра./ БТА