Ваня Стамболова днес направи първа истинска тренировка на НСА, научи Гонг. Последните две седмици атлетката ни се възстановяваше от разтягане на мускул на прасеца и тендовагинит на друг мускул - контузия, която получи в средата на юни на Държавното първенство в Правец. При Стамболова обаче са се появили нови болежки, но тя ще участва на Световното първенство в Москва през август само на 400 метра с препятствия.

Гонг научи, че миналата седмица Ваня е била посетена за пореден път от допинг ченгета. Проверката на водещата ни атлетка е било в хотела й в Пловдив рано сутринта.

Европейската шампионка на 400 метра от Гьотеборг`2006 ще има и генерална репетиция за Световната и това ще бъде Балканиадата на 27 и 28 юли.

Треньорът на Стамболова Георги Димитров разкри пред Гонг как върви възстановяването и подготовката й:

Точно тези травми (разтягане на мускул на прасеца и тендовагинит на друг ), които бяха диагностицирани от д-р Павлов, д-р Василев и д-р Бочев, благодарение на тях в клиниката в „Царско село” отшумяха и бяха излекувани. В началото и тренировъчният режим бе лечебен като тренирахме на сгур в Пловдив. Тези травми бяха излекувани на етап, че може да тренира, но проблемът е, че се появиха и нови травми – на ахилеса и на кръста! Запомнете, че Ваня има две дискови хернии! С тях се борим години на ред и тренираме с тях.

Днес направихме първата тренировка между капките на НСА. Там сега има много изпити, но се възползвахме от 2 часа пролука за тренировка на тартан. Състоянието й е задоволително, освен болките по новите травми.

Целта ни е на Балканските игри да можем да проверим максимално й състояние и това ще ни е като генерална репетиция за Световното първенство. На Балканиадата шампионите също така добиват право за участие в т.нар.Мач на гигантите във Франция в края на август с участието на 8-те най-големи лекоатлетически страни. Там Балканите ще участват с един сборен отбор. Нас обаче този Мач на гигантите не ни интересува защото първо там има само 400 метра гладко бягане. В тази дисциплина пък на Балканското ще участва атлетката, която стана републиканска шампионка, но провали отбора ни в Ирландия.

Готвим се за Световното първенство! Днес за първи път бягахме 6 препятствия. Избяга ги макар и малко страхливо. Даде резултат 54-55 секунди, който трябва да се подобри, ако искаме финал.

Ако обаче възникнат други проблеми или не може да направи резултати за финал, няма да участваме! Не е ли във финал, то участието й е безсмислено. За Световното 400 метра гладко бягане отпадна защото тя тази травма направи на тази дисциплина, а и двете дисциплини не могат да се съчетаят и се засичат в програмата на Мондиала. Всички други варианти отпаднаха и ни остана само участие на 400 метра с препятствия! Имахме желание и за 800 метра, и за щафета, на отпаднаха. За щафета няма хора. Двама атлети щафета не правят. Клубовете трябва да си помислят след като за 15 години над 10 милиона лева ги субсидира държавата члер федерацията, а не са подготвили нито един състезател. Трябва да се смени системата.