Поставиха диск и стабилизация в областта на шията на гимнастичката Цветелина Стоянова, състоянието ѝ е добро, съобщава vesti.bg.

Това каза говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова за състоянието на 21-годишната състезателка по художествена гимнастика, която постъпи в болницата на 14 юни. 

Тя уточни, че дискът и стабилизацията са поставени на един от нестабилните фрагменти в областта на нейната шия. 

„Днес екипът на проф. Николай Габровски извърши поредна и най-вероятно една от последните интервенции на 21-годишната гимнастичка“, каза Мария Пойразова.

По думите ѝ в момента пациентката е настанена в реанимация, но като след оперативен период. 

21-годишното момиче прекара повече от месец в централната реанимация на болницата, където състоянието й беше стабилизирано след тежки съчетани травми след падане от шестия етаж на блока, в който живее с баба си в столичния квартал "Надежда" на 14 юни. Веднага след инцидента се наложи да бъде оперирана и далакът й да бъде изваден заради тежък кръвоизлив. Лекарите работеха под ръководството на дежурния шеф екип д-р Илиев от Първа хирургична клиника. В началото състоянието на шампионката беше изключително тежко. Толкова нестабилно, че лекарите не се ангажираха с прогнози, въпреки че за Цвети се грижеха най-добрите спешни лекари – реаниматори, хирурзи, невролози, национални и републикански консултанти на България.

На 2 август тя бе изписана от реанимацията. 

Пойразова припомни, че Цветелина Стоянова е постъпила на 14 юни в „Пирогов“ в тежко състояние с политравма и се е наложило гимнастичката да бъде оперирана. „След това продължи със сериозно реанимационо лечение в Централна реанимация, където лекарите прилагаха най-съвременните стандарти за нейното лечение. Екипът на проф. Габровски се намеси за първи път при необходимост, когато организмът ѝ позволяваше да бъде извършена доста голяма по обем интервенция в областта на нейния гръбнак. Сега неговият екип отново оперира нейната шия“, посочи Пойразова.

Лекарите очакват лечението й да продължи с рехабилитаицонни грижи.

По думите на Пойразова до момента тези грижи са дали много добър ефект върху състоянието на 21-годишното момиче.

Според нея е рано да се каже кога ще бъде изписана Цветелина Стоянова. Попитана дали има прогнози за завръщане на гимнастичката в спорта, Пойразова посочи, че първо трябва да бъде изписана.