От 18 до 20 юни в България се проведе последното за тази година редовното заседание на техническия комитет по художествена гимнастика при Европейския гимнастически съюз. В него взеха участие президентът на комитета – г-жа Хайди Брюнедер от Австрия, както и членовете на комитета – Жилбер Джанда от Швейцария, Анастасия Харана – Гърция, Доминик Мюлер - Франция, Мария Тереза Надал от Испания и Мария Петрова от България.

Посещението премина при изключително гостоприемство и организация от страна на родната федерация по художествена гимнастика. Гостите бяха настанени в един от луксозните хотели на София – Кемпински – Зографски. Специална вечеря в ресторант „Панорама „на хотела в първия работен ден даде президентът на БФХГ – г-жа Мария Гигова, на която гостите бяха запознати с българските традиции и обичаи.

Заседанията се проведоха в оборудваната зала в Националния център по гимнастика на стадион „Раковски”. Един от основните въпроси, който е бил обсъждан, е свързан с новите лицензии на гимнастичките, девойки и жени, които ще важат за всички международни състезания. Новите промени се въвеждат от ФИГ и влизат в сила от началото на месец юли.

Предстоящото ЕП догодина ще се проведе през април в германския град Бремен и ще бъде квалификация за Олимпийските игри за младежи и девойки. Мария Петрова, като член на техническия комитет, представи синтезирано най-важните моменти от новия съдийски правилник.

Специална изненада за всички участници в заседанието бе поканата от старши треньора на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева за обедно барбекю в райската градина на къщата й. Гостите останаха изключително доволни, както от свършената ползотворна работа, така и от прекрасните моменти и сърдечна атмосфера, създадена от българските домакини.

С пожелания за успешен конгрес на Европейския съюз по гимнастика през ноември бяха изпратени представителките на техническия комитет по художествена гимнастика.