Известният български треньор Николай Петров бе удостоен днес с най-високото отличие на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) - Сребърна значка. Отличието му се дава за големия принос за развитието на леката атлетика на Стария континент и за изключителни треньорски заслуги. Значката бе връчена на Петров лично от президента на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и член на Съвета на ЕАА Добромир Карамаринов. Петров става първия български треньор удостоен с тази престижна награда на ЕАА. Под негово ръководство Стефка Костадинова спечели най-големите титли в скока на височина, сред които и олимпийската от Атланта 96, и все още държи световния рекорд в дисциплината на открито от 209 см.

„Николай е човек, който е дал много за развитието на леката атлетика не само в България, а и в Европа, заяви Карамаринов. – За първи път ЕАА взе решение да удостои 14 треньори от Стария континент с този приз. Радвам се, че един от тях е именно Николай Петров. Той бе треньор на Стефка Костадинова, чиито световен рекорд в скока на височина на открито все още не е достигнат. Николай също така е работил и с Георги Дъков и Ламброс Папакостас, а е бил и треньор на отбора на Европа по скокове.

„Благодаря на г-н Карамаринов и на Европейската атлетика за това признание, заяви пред журналистите Петров. – Получавам тази награда с чувството на гордост и признателност за труда, който сме положили. Заслугата обаче не е само моя. Постиженията са плод на дългогодишната работа на треньор и състезатели. Благодаря на БФЛА за помоща през годините, защото сам е трудно да постигнеш тези резултати. Надявам се рекорда на Стефка да да остане още дълго време”.

Президентът на БФЛА обяви, че българската атлетика има големи шансове за спечелване на три медала от Евро 2012 в Хелзинки (27 юни – 1 юли). Карамаринов посочи, че надеждите му за отличия са свързани с Ваня Стамболова (400 м с преп) и Ивет Лалова (100 и 200 м). „За първи път от поне 20 г тръгваме за Европейско с отбор от 26 състезатели. Надявам се в Хелзинки нашите атлети да покрият още нормативи за участие на олимпиадата в Лондон”, допълни Карамаринов. Президентът на БФЛА обяви също така, че основния спонсор на БФЛА – Първа инвестиционна банка (FIBANK) ще награди с финансови премии всеки български атлет спечелил медал от Евро 2012.