Спринт реши победителя в маратона на Варна, триумф за Мароко

 източник: БГНЕС

източник: БГНЕС

По изключителен начин завърши маратона на Варна. Надпреварата в класическата дистанция бе решена с финален спринт между трима мароканци.

Големият победител с 2:20:33 часа стана Абделхади Таяр, който остави зад себе си състезаващия се за Италия български зет Ахмед Насеф и Юсеф Сбаай.

Тримата успяха в хода на състезанието да си осигурят солиден аванс пред кенийците Силас Кипроно и Аугустос Кипроно, и да разпределят призьорските места помежду си.

Таяр бе победител и в маратона на Стара Загора и така остава с шанс за супербонуса от веригата маратони, от които третият е този в София.

Двамата кенийци финишираха четвърти и пети, а първият българин е шестият в крайното класиране Димчо Мицов с време 2:41:59 часа.

При дамите победителка стана Рут Мацебо (Кения) с време 2:44:58 часа. Така тя също остана с шанс за супербонуса като за целта трябва да победи и в София. Зад Мацебо остана етиопката Бетелехем Серб (2:45:12) и кенийката Бети Чеплетинг (2:49:21).

На 16,8 км първите четири места при мъжете бяха за Кения като победител с 51:03 минути стана Самуел Ниабай. Най-добре сред българите се представи националът Митко Ценов - пето място с време 54:46 минути. Зад него остана треньорът му Йоло Николов (55:17), както и Шабан Мустафа (55:36)

При дамите сръбкинята Оливера Йевтич е №1 с 1:01:21 часа, следвана от кенийката Тереса Квамбока (1:04:01) и Маринела Нинева (1:05:19).

Ето какво споделиха топ 3 в класическия маратон пред БНТ:

Абделхади Таяр: "И тук, и в Стара Загора траасето е достатъчно трудно и хубаво, но благодарение на моите сънародници, и на конкурентите успях да постигна този успех. Ще участвам в София, ще се боря отново за победата. Благодаря на целия отбор, на всички в Италия, които се грижат за нас."

Ахмед Насеф: "Не съжалявам. Ние сме приятели, тренираме заедно. След победата в Стара Загора трябваше да спечеля тук, за да имам по-голям шанс да спечеля веригата. Аз тренирам по-голямата част от групата. Не е лесно да победиш Таяр, той е много добър бегач. Мароко е първата държава, която е започнала да се занимава с атлетика и е дала много атлети на високо ниво, така че Кения не е проблем."

Юсеф Сбааи: "Трасето е достатъчно трудно, но ние сме приятели, за мен е удоволствие да бягаме заедно и да съм от екипа, стигнал до победата."

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Други спортове