Приключи последния етап от продажбата на билети за Олимпийските игри в Пекин в края на лятото, след като в рамките на три дни в Пекин и Хонконг бяха продадени 1,38 милиона билети.

Ценните хартийки бяха пуснати в продажба в понеделник във филиалите на Банка Китай и онлайн в Интернет.

Говорителката на организационния комитет на Игрите Ван Хуей, добави, че има останали малко бройки за другите градове съдомакини на състезанията - Шанхай, Шънян, Тянцзин и Цинхуандао.

Ван добави, че закупилите билети имат срок до 14 май, за да ги платят. „Ако това не се случи билетите им ще бъдат отнети”, каза още говорителката на организационния комитет.

Големият брой желаещи да закупят билети по Интернет в понеделник доведе до компютърни проблеми, които провалиха старта на последния етап от продажбата.

В рамките на един час рекордните 27 милиона души посетиха онлайн-системата. „В момента нашата страница в Интернет работи добре”, каза още Ван.

Преди около шест месеца - през ноември миналата година, компютърната система отново блокира след множество подадени заявки. Наложи се продажбата по този начин да бъде анулирана и да се прибегне до лотарийно разпределение на ценните хартийки.

Преди година организаторите на Игрите в Пекин съобщиха, че около 7.2 милиона билети ще бъдат пуснати в продажба в Китай и по света. Преди няколко седмици обаче стана ясно, че техния брой е намален до 6.8 милиона. Все още няма официално обяснено каква е причината за намаляването на билетите.