Международната федерация по бадминтон предприе необходимите мерки и прекрати всички турнири под егидата на организацията от 16 март до 12 април заради пандемията от коронавируса, се казва в изявление на централата.

Общо отложените или отменени турнири за периода са 14, част от тях са олимпийски квалификации за Токио 2020. 

"Ескалацията на разпространението на COVID-19 в световен мащаб накара Международната федерация да отмени или отложи всички турнири през този период поради засилените ограничения за пътуване и карантина, което води до логистични усложнения в придвижването на спортистите по света", се казва още в съобщението.

Отложени са състезанията от сериите "World Tour Super" в Швейцария, Индия, Франция, Малайзия, Сингапур, както и няколко по-малки турнири.

Решението на Международната федерация ще влезе в сила от понеделник, след края на силния турнир от сериите "World Tour Super 1000" в Бирмингам (Англия) с награден фонд 1.1 милиона долара, който приключва по-късно днес.

Редица турнири, засегнати от решението, са квалификации за олимпийските игри в Токио 2020. На по-късна дата Международната федерация ще направи допълнително съобщение относно регламентите, свързани с олимпийските квалификационни точки.

За момента европейското първенство по бадминтон в Киев (Украйна) от 21 до 26 април ще се състои по план, увериха организаторите.

Бадминтон Европа следи отблизо ситуацията COVID-19 и подготовката за шампионата продължава.

Правителството в Украйна съобщи, че всички спортни събития ще се провеждат без зрители до 3 април. До момента в страната има трима заразени с коронавирус и една починала възрастна жени. Затова Бадминтон Европа и украинската федерация по бадминтон все още са положително настроени, че зрителите ще могат да присъстват на Европейското първенство след шест седмици./БТА