Десет души са арестувани заради опити да саботират пътя на олимпийски огън в затрупания от снега Лондон, като един от тях дори успя да го грабне, съобщи Ройтерс. Факлата пристигна на летище „Хийтроу” в събота вечерта, след като цял ден в английската столица имаше протести против Китай заради политиката на Пекин спрямо Тибет.

Огънят пристигна в британската столица със самолет на „Еър Китай” от Санкт Петербург и беше посрещнат от посланика на Китай във Великобритания - Фу Ин, както и от министъра за Олимпийските игри Теса Джауел.

Неделната обиколка започна от парка „Уембли”, като първият факлоносец беше петкратният олимпийски шампион Стивън Редгрейв.

Група от антикитайски настроени протестиращи, загърнати със знамена на Тибет, прекъснаха за кратко пътя на олимпийски огън. Мъж дори успя да грабне факлата в Западен Лондон, но бързо беше заловен от полицията.

Други няколко души се опитаха да спрат с телата си пътя на факела към крайната точка в Гринуич. Заради заплахата от инциденти полицията направи специални заграждения и дори промени част от маршрута на 80-е факлоносци, сред които беше и посланикът Ин.

Олимпийският огън посети и сградата на правителството на Великобритания на „Даунинг Стрийт” и беше приветстван от лично министър председателя Гордън Браун.