Испания записа невероятен обрат срещу Аржентина и спечели неофициалното отборно световно първенство в тениса - Купа "Дейвис", с което направи още една крачка към приключването на една от най-успешните си в спортно отношение години.

Фернандо Вердаско спечели със 6:3, 6:7(3), 4:6, 6:3, 6:1 срещу Хосе Акасусо и донесе решителната трета победа за трикратните носители на Купа "Дейвис". Това се случи в отсъствието на световния номер 1 Рафаел Надал, чиято липса автоматично изведе Аржентина като фаворит в прогнозите на специалистите. "Тези моменти са незабравими. Трябва да подчертаем, че с тях пишем историята. Победата е незабравима и не мисля, че нещо може да ме направи по-щастлив", заяви Рафаел Надал, който спечели четири поредни пъти Ролан Гарос и детронира Роджър Федерер на Уимбълдън.

22-годишният Надал тази година изпревари Федерер в ранглистата на АТП, след като швейцарският тенисист се задържа на първото място за рекордните 237 седмици. Испанецът спечели злато на Олимпиадата в Пекин преди да помогне на Испания за победата с 4:1 срещу САЩ в полуфинал за Купа "Дейвис". Извън тенис корта, Испания прекъсна 44-годишните си безуспешни опити за спечелването на голям международен футболен турнир, след като през юни иберийците вдигнаха купата на Евро 2008. Победата с 1:0 на финала срещу Германия заличи облика на вечни губещи от лицата на испанските футболисти, които вече са на първо място в международната класация на ФИФА.

Испания е начело и в групата си в световните квалификации без да допусне грешка до момента. "Какво мога да кажа, имахме една страхотна година в Испания", заяви развълнуваният капитан на Реал Мадрид и националите Икер Касияс. Шампионът в Тур дьо Франс от 2007-а година Алберто Контадор не успя да защити титлата си, но друг испанец го замести успешно. Най-важното състезание в колоезденето беше спечелено от Карлос Састре през месец юли. Все пак Контадор стана едва петият колоездач, който през кариерата си е печелил всички три важни надпревари в спорта. Той записа успехи в Джирото на Италия и в испанската Вуелта само 15 месеца, след като покори Франция.

На Олимпийските игри в Пекин испанските състезатели записаха третото си най-добро постижение в историята, след като се върнаха в родината си с 18 медала. Това повдигна самочувствието на местния Олимпийски комитет, който издигна кандидатурата на столицата Мадрид за домакинство на Олимпиадата през 2016-а година. Фернандо Алонсо пък продължава да бъде идол на местните фенове и загатна претенциите си за титла във Формула 1 през 2009-а година, печелейки два старта в края на сезона. "Преди смъртта на Франко (Ген. Франсиско) ние бяхме една бедна държава, лошо управлявана държава. Сега няма страна, която може да се бори с нас за първото място", заяви за Асошиейтед прес по-рано през годината доайенът в спортната журналистика в Испания - Сантияго Сегурола.