Спортният свят потъна в скръб след кончината на Нелсън Мандела. Часове след смъртта му в спортните срещи по света фенове и играчи запазиха минута мълчание в памет на бившия президент на ЮАР.

"Това е много тъжна новина за всички ни, защото дори да не си имал шанс да го срещнеш, много хора са повлияни от личността му", каза голфърът Тайгър Уудс. "Аз лично имах шанса да срещна баща ми с него през 1998 година. Той ни покани в дома си и мисля, че тогава беше най-вдъхновяващия момент в живота ми". Баскетболната звезда Леброн Джеймс също не остана безучастен към кончината на Мандела. "За своите 95 години той извърши невероятни неща не само за Южна Африка, но и за целия свят. Това, което той означаваше за този свят, докато имаше силите да го прави беше всичко", каза Джеймс. Легендата в бокса Мохамед Али също каза, че Мандела "вдъхновява останалите дори и за неща, които изглеждат невъзможни". "Това, което ще запомня от господин Мандела е, че беше човек, чието сърце, душа и дух не могат да се сломят и ограничат от расистки и икономически несправедливости, метални решетки или вълна от омраза и отмъщение", каза Али в изявление чрез своята фондация. Президентът на МОК Томас Бах също изказа уважението и възхищението си към бившия президент на ЮАР. "Забележителен човек, който съзнаваше, че спортът строи мостове, сваля стени и разкрива човечността между нас", каза Бах. Президентът на ФИФА Сеп Блатер каза, че футболният свят скърби за Мандела и в негова памет 209 знамена пред централата на ФИФА в Швейцария ще бъдат свалени наполовина. "Скръбта е голяма. Отдавам цялото си уважение към най-големият хуманист в наше време и моя скъп приятел – Нелсън Мандела", каза Блатер. От крикет мачовете в Австралия до баскетболните срещи в САЩ, Мандела е помнен и обичан от фенове, играчи, които запазиха минута мълчание в негова памет, часове след като беше съобщена новината за смъртта му.

Деветдесет и пет годишният Мандела угасна у дома си в Йоханесбург след продължително боледуване. Правозащитникът, борецът срещу апартейда и национален герой още приживе се превърна в легенда. Той страдаше от възпаление на белите дробове.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести. Република Южна Африка свали наполовина държавните знамена./БГНЕС