Министърът на спорта Красен Кралев коментира в Спортно шоу Гонг по Дарик радио актуалните проблеми на спорта. Кралев сподели своето притеснение от това, че видео-игрите изместват физическите упражения при децата и разкри процентът на децата с наднормено тегло (80%). Кралев допълни,че от затлъстяла нация, трудно може да се очакват медали.

„Чувствам се добре на мястото си. Благодаря на колегите, които остават до късно на работа, за да решаваме проблемите в спорта. Наистина приключваме тежка година, в която се смениха три министъра. Трябваше да приключим безаварийно, радвам се, че стана така“, започна Кралев.

„66 милиона за спорт, което е официалният ни бюджет, може би левият бек на Реал Мадрид струва само толкова. А ние имаме свръхочаквания към нашите спортисти. Трябва да сме по-реалистична. Държавата е в тежко положение. А спортът е пряка функция на икономиката. Ако там има криза, значи няма как да сме добре. Парите са малко, но трябва да бъдат правилно разходвани. Така че да подсигурим бъдещето на нашите спортисти“.

„Има критерии, по които всеки кандидатства. Но знаем, че има много федерации, към които има създадени изкуствени клубове, които получават пари. Част от средствата достигат предназначението си. Сега ще наложим по-строг контрол. Не може само през миналата година са били финансирани 250 спортисти, има юноши, мъже, жени, но никой не може да каже каква е точна бройката. Но няма точни критерий, Един спортист се класира на 7-о място, няма перспективи за нещо повече, но да кажем и той е финансиран. Бройката сега ще бъде намалена за олимпийците, но ще подберем тези, които са качествени. Държавата ни е бедна, не можем да си позволим да финансираме 100 федерации. Унгарците какво направиха, те дадоха свои приоритетни спортове и казаха, че там ще влагат средства. Ние не може да финансираме качествено 100 федерации. Има резерв, който също ще използвам“.

„При тези условия, всеки финал е бонус за нас. Масовият спорт е за най-малките деца и за лицата над 25 години. Важни за училищата, да се търсят талантите. Да има скаути, които работят в училищата. Да се работи в детско-юношеските школи. Спортът губи битката с електронните игри. Германия Белгия, Австрия Швейцария, правят така, за да върнат интереса на децата, увеличават часовете в училище по физкултура и канят професионални треньори. Ако клубовете влязат в училище, тогава директно треньорите могат да влязат в третия час и ще могат да насочват талантите към школите. Това можем да го направим. 80% от децата са с наднормено тегло. Ние никога не сме били така. Стигнали сме дъното. Ние няма да се откажем от медалите, но от затлъстяла нация да очакваш олимпийски шампиони...“

„Има над 600 училища без физкултурни салони. Задължително трябва да се справим с този проблем. Когато решим този проблем, тогава можем да задължим треньори и учители да са по-акуратни“.

„Години наред спортът е загърбван. Единственият премиер, който обръщаше внимание на спорта е Бойко Борисов. Колкото до „Арена Армеец“, всичко е въпрос на мениджмънт. Цените бяха такива, че много малко федерации могат да си я позволят. Многократно сме били домакини по футзал, имаме добър отбор, а той обикаля, защото не може да си позволи тази зала. Трябва да има по-активен мениджмънт и за спорта да бъдат намалени таксите. От къде идват приходите – дали повечето идват от концертна дейност или от спортни състезания...това е прекрасно съоръжение, което обаче не се използва максимално. Има много млади хора, които са образовани. Ако успеем да помогнем на БНТ да предава състезания по плуване, хандбал, лека атлетика, тогава даваш възможност да се вкарат пари от реклама. Ако искаме да вкараме пари в спорта е хубаво да има достъп до ефир. От друга страна, телевизиите гледат комерсиалните въпроси. Те не излъчват спортове, които не са много популярни. Хубаво е състезанията да се правят атрактивни за спонсорите“.

„Всички сме виновни за това положение. Държавата, медиите...“

„Година и половина големите компании са в криза. Първите пари, които се режат са от спонсорство. Трябва да сме наясно от къде поемаме топката и какво е положението в държавата“, допълни още Кралев.