Първата официална изява на Свилен Нейков като спортен министър бе връчването на орден „Стара планина” първа степен на Калоян Махлянов – Котоошу от президента на България Георги Първанов. Съпругът на олимпийската ни шампионка заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Валентин Йорданов, шефовете на БФСумо доц.Николай Димитров и Лили Кънева, първият треньор на българския одзеки Петър Стоянов, родителите на сумиста ни и посланика на Япония у нас присъстваха в Гербовата зала на „Дондуков” 2.

Специално внимание бе отдадено на годеницата на Котоошу – Асако, която за първи път идва у нас официално в качеството си на бъдеща негова съпруга.

„Много съм горд от това признание. Както съм бил до сега български посланик на добра воля в Япония, ката ще продължавам и за напред да се грижа за отношенията между тези две страни. Надявам се да продължавам да прославям България” каза над тържествената церемония Котоошу.

След това допълни: „Орден „Стара планина” е най-висшето отличие, което получавам. На тез големи гърди тежи . . . Дано пълноценно оползотворя времето си макари малко в родената. Освен до Джулюница ще почина и като отида на лагера на националния ни отбор по сумо. Ще остана тук 5-6 ни. За да стана йокозуна трябва да спечеля следващия турнир с 15:0 и да чакам одобрение на старейшините. Дано този орден ми помогне. Последователят ми Даниел Иванов – Аояма напредва в Професионалното сумо. Не мога да кажа, че е мой наследник, защото аз не съм приключил кариерата си . . .”

Орденът за първия българин в Професионалното сумо и първи европеец носител на Купата на Императора е за за изключително големите му заслуги за развитието на българо-японските отношения.

Георги Първанов каза: С изключително удовлетворение изпълнявам това си задължение, връчвайки най-високото държавно отличие на Калоян Махлянов – Котоошу. Има няколко много ярки символа на българо-японските взаимоотношения – тракийските златни съкровища, българската роза, киселото мляко и от едно десетилетие Котоошу също е наш символ в Страната на изгряващото слънце. Имал съм удоволствието и гордостта да видя уважението към Калоян във всички нива на японското общество и императорското семейство. Надявам се скоро да вземе втора Купа на Императора и да го приветстваме като йокодзуна – велик шампион. Радвам се да го кажа пред новия спортен министър и другите ни звезди тук, че няма по-добри посланици на българското от нашите печеливши спортисти, които се развиват в нелеки условия.