32 спортни клуба от 15 града в България получават финансова помощ от Министерството на младежта и спорта по програмата „Децата и спортният клуб“ за 2017 година. 12 от тях са от София, а останалите – от Благоевград, Видин, Габрово, Пловдив, Правец, Гоце Делчев, Бургас, Варна, Мездра, Ловеч, Перник, Стара Загора и Хасково.

Целта на програмата е да подпомогне организацията на спортни състезания и участието на подрастващите в тях. Проектите ще обхванат повече от 6500 деца в 128 спортни прояви.

Момчетата и момичетата ще се състезават в 19 вида спорт, сред които баскетбол, волейбол, хандбал, плуване, кик-бокс, спортна стрелба, джудо, ветроходство, лека атлетика, спортна гимнастика и др. Общата сума, предоставена по програмата, е 150 000 лв., а началото й е 1 април 2017 г.

Програмата „Децата и спортният клуб“ ще подобри условията и ще осигури възможност за участие на повече подрастващи в организирани спортни прояви извън държавния спортен календар на съответните федерации. Състезанията ще повишат физическата им дееспособност, спортно-техническите им умения и ще създадат у тях мотивация за спортно развитие.

Децата ще получат възможност за изява и за постигане на лични спортни резултати. В програмата са включени 214 квалифицирани спортни специалисти, които ще повишат качеството и ефективността на тренировъчния процес.

Състезанията, финансирани по програмата „Децата и спортният клуб“, ще развиват у децата и социални качества – ще повишат уменията им за работа в екип, ще ги научат на толерантност, лидерство, дисциплина, увереност, спазване на правилата и на принципите на честна игра  - „Феър плей”