Ръгби легендата на Уелс Гарет Томас шокира спортния свят с публично признание, че е ХИВ-позитивен. 45-годишният бивш спортист и участник в риалити програми смая всички с видео, в което разкри, че живее с неизлечимия вирус.

Гарет Томас направи изявлението в навечерието на представянето му в състезанието за силни мъже „Ironman”.

Ръгбистът, който има 100 мача с националната фланелка на Уелс и през декември 2009 година, докато все още се състезаваше, разкри, че е гей, сега се опитва да премахне стигмата за живота на ХИВ-позитивните.

„Живея с тази тайна от години. Чувствах срам от пазенето на тази тайна. Страхувах се, че хората ще ме съдят и ще се отнасят с мен като прокажен, заради липсата им на познания за болестта”, споделя още той, като уточни, че е бил в депресия и дори е мислел за самоубийство.

„Много хора живеят в страх и срам заради ХИВ, но аз отказвам да бъда един от тях сега. Трябва да нарушим стигмата веднъж завинаги”, каза още Гарет Томас.

Той открил, че е ХИВ-позитивен, след като отиде на рутинен тест за сексуално здраве в клиника в Кардиф. В момента Гарет Томас прави редовни консултации и контролни прегледи.