След отстъплението през последните години на големи първенства, шанс за пробив в мъжката ни лека атлетика има Спас Бухалов, който днес от 13,35 часа ще стартира в квалификациите на овчарски скок на Световното първенство в Осака.

Пловдивчанинът, според родните специалисти, има възможността да прескочи нормата от 5,75 метра и да се нареди сред най-добрите в тази дисциплина.

Като сериозен довод за възможностите на българина са постигнатите от него 5,82 метра, с което в началото на месец юни постави национален рекорд на страната ни. Постижението на Бухалов е и покрит норматив за Олимпийските игри в Пекин през следващата година.

Въпреки че неприятностите споходиха Спас Бухалов още с първите му стъпки в Осака, когато узна, че багажът му не е пристигнал, българският щаб в Япония се надява младият ни талант да успее да премине пресявките, за да стигне до финала.

Седем от стартиращите днес конкуренти на пловдивчанина са постигнали по-висок резултат от него през сезона, докато трима имат реализирани 5,82.

Финалите за овчарския скок са насрочени за 13.30 часа в събота.

Напред се класират се всички преминали летвата с височина 5,75 метра или 12-те записали най-добри резултати в квалификациите.