България отново има сериозен коз за отличие при мъжете на Световното по лека атлетика в Осака. Спас Бухалов е с огромен шанс за влизане във финала на овчарския скок, а изравняване на националния ни рекорд, който е негово притежание би означавало медал в Япония - прогнозира пред Гонг колегата Пламен Вълков.

Неговото мнение се подкрепя и от други родни корифеи в атлетиката, въпросът е дали психически младият ни атлет ще издържи на напрежението в Осака.

Спас Бухалов днес бе и в ролята на манекен, който представи официалната екипировка на националния ни тим, осигурена от спонсора Пума.

Лекоатлетът бе награден от президента на федерацията Добри Карамаринов за постижението 5,82 - нов национален рекорд. Ако Спас скочи толкова и в Япония, то със сигурност ще имаме сериозен пробив в мъжката атлетика на голямо първенство.

Многократно се е случвало да изпращаме добре подготвени състезатели, които обаче се сриват в психологически аспект и не успяват да реализират възможностите си. Като пример за подобни куриози често даваме Венелина Венева, която е една от най-силните в света в сектора скок на височина, но нервите й не издържат и до голямото злато така и не успя да се доближи, а възможностите на българката са за рекорди.

Самочувствието по време на състезание бе успешен ход в кариерата на Стефка Костадинова. Нейният световен рекорд ще навърши 20 години, въпреки заканите на Кайша Бергвист и Бланка Влашич, тъй като финалът в скока на височина в Осака по програма е на 2-ри септември. Стефка има още един много сериозен повод за пищно парти това лято, след като сватбата й през юни бе топ-светското събитие на сезона.

Иначе целта оправдава средствата и това важи отново за лекоатлетите ни в Осака, тъй като извън официалните премии, които не са никак малки се появиха и допълнителни сериозни стимули. Автомобилното представителство на СААБ дава по пет хиляди за медал при мъжете, а от Нисан предложиха същата сума при дамите.

Смело българи към Осака, горе главата, пък каквото сабя покаже!