Анимационната телевизионна комедия "South Park" ще има нов герой, който ще бъде осмиван в предстоящите епизоди и той много прилича на опозорената спортна икона Ланс Армстронг.

В закачлив клип, излъчен в понеделник, озаглавеният като "Кауза, която е повод за аплодисменти" епизод показва жителите на измислен американски град, които са се наредили един зад друг и чакат да им бъдат свалени жълтите гривни от китките на ръцете. И докато закачката от епизода, предвиден за излъчване за 31 октомври, не се отнася за Армстонг, то компанията-автор на филма заяви неотдавна в декларация, че там се повдига "неотдавнашната новина за вземането на допинг от любимеца на нацията", както и че "светът остава с чувството, че е предаден".

Aрмстронг, на когото по-рано този месец бяха отнети всички титли и му беше забранено да участва в колоездачни състезания доживот, използва жълти гривни, за да популяризира своята благотворителна кампания Livestrong.

В епизода от "South Park", новината е поразила и разстроила града, както закръгленият и циничен Ерик Картман, един от четиримата главни герои на шоуто, заявява "Не мога да повярвам, че всички ние сме измамени. Злочестият ученик Клайд Донован крещи "лъжлива мижитурка", а училищният психолог Мистър Маки хлипа, докато му свалят гривната, изричайки: "Не знам вече в какво да вярвам".

На 41 години бившият вече шампион от Тур дьо Франс се превърна в герой след битката с рака и се издигна на върха на световното професионално колоездене. Той винаги е отричал всякакви обвинения за приемането на допинг за върховите си постижения, но все пак получи доживотна присъда за участие в спортни състезания, след като 11 от бившите му съотборници свидетелстваха срещу него. Накрая самият той се отказа да обжалва до край пред Американската антидопингова агенция.