Софтуерен проблем е възможно да възпрепятства участието на Мая Иванова на продължаващото в грузинския град Батуми Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

Мая трябва да излезе на подиума днес в кат. 55 кг, но по всяка вероятност това няма да стане, тъй като заедно с още 40 щангисти и щангисти е попаднала в заплетен случай по отношение „известяването на Световната антидопингова агенция (УАДА)“ за нейното местонахождение при внезапен допинг контрол.

Според старши треньора Иван Иванов от наша страна всичко е извършено според разпоредбите и заявка № 401 е пусната навреме, но софтуерен проблем е попречил тя да бъде логната и да бъде получена своевременно. Същият е случаят със заявките на още 40 състезатели от 18 нации, съобщава официалният сайт на БФВТ.

Според специализираният сайт "Inside the Games“ те са станали жертва на технологичен проблем в системата на Световната антидопингова агенция. Същата съдба е сполетяла други 70 щангисти за Световното миналата есен в Ашхабад. Международната федерация обаче не приема този факт за достатъчно основание за участието им, тъй като се позовава на своите разпоредби, в които няма описан подобен прецедент със системата на УАДА.

Същият проблем сполетя наскоро колоездачи от Дания, Белгия и Германия, както и лекоатлети от Великобритания.

„Правим всичко възможно да решим проблема и Мая да участва, говорихме с вицепрезидента на Международната федерация Нику Влад, с президента на Европейската централа Антонио Урсо, които обещаха да направят всичко възможно по случая, но засега нямаме положителен отговор,“ заяви от Батуми Неделчо Колев, председател на Българска федерация по вдигане на тежести.

Мая трябваше да излезе на подиума днес в 17 ч. българско време. Според нашия щаб, дори и това да не стане, това няма да попречи на участието й в следващите състезания. Вчера българските представители спечелиха два сребърни медала, след като 17-годишните Ивана Петрова и Ангел Христов станаха вицешампиони съответно в кат. 45 кг при жените и в кат. 55 кг при мъжете. Даниела Пандова пък завърши седма в кат. до 49 кг.

По-късно днес Стоян Енев ще участва в кат. 61 кг.