Деня на Европа (9-ти май), Посолството на Чешката република в България и Асоциация „Родители“, съвместно със Столична община организират „Фамилатлон”– празник на семейния спорт и здравословния начин на живот.

Спортната програма ще стартира в 10,30 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ с веломаратон до Южния парк, където ще продължи с разнообразна програма от културни и спортни прояви. В 13,00 часа от паркинга пред Националния исторически музей любителите на екстремното планинско колоездене ще имат възможността да покарат заедно с посланика на Чешката република Мартин Клепетко до местността Тихия кът на Витоша. Първите финалисти ще получат специални награди от посланика.

Инициативата включва множество спортни демонстрации и състезания за цялото семейство през целия ден в Южния парк. На всеки час ще се провежда и благотворителна томбола с награди, подсигурени от Чешкото посолство. Събраните средства ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата и общия вид на Южния парк.

Първообразът на „Фамилатлон” е създаден във Франция от група ентусиасти. Основната идея е, че семейният спорт е много важен инструмент за укрепване на здравето, разбирано в контекста на дефиницията на Световната здравна организация за физическо, психическо и социално благополучие. Подобен празник, от една страна, е обърнат към самите семейства, но от друга страна, е важен инструмент за лобиране в полза на идеята за създаване на благоприятни условия за семеен спорт и здравословен начин на живот. Асоциация „Родители“ получи в Париж хартата на „Фамилатлон”, с което се присъединява като български партньор в инициативата.