София беше избрана за Европейска столица на спорта за 2018  година. Това решение е взела на свое заседание оценителната  комисия на ACES Europe, съобщават от Столична община.  

В писмото си до кмета на София Йорданка Фандъкова Джан Франческо Лупатели, президентът на ACES Europe, казва, че София  е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата.  

"От сега нататък Вашият град е приет в семейство на ACES  Europe", се казва още в писмото на президента на организацията  Джан Франческо Лупатели.

София и Марсилия бяха допуснати до финала на състезанието, а през миналата седмица оценителната комисия посети българската  столица, за да се запознае с условията и възможностите за спорт, както и с програмата за развитие на спорта в София.

Българската столица се включи в състезанието в последния момент. Според чл. 22 от Общите правила на организацията финалистите с близък  резултат получават титлата в две последователни години.  Кандидатурата на София беше подкрепена и от много олимпийски и световни шампиони на България./БТА