Българска снукър федерация организира първото по рода си Балканско първенство по снукър, което ще се проведе в периода от 24 до 26 ноември в Национална снукър академия. Турнирът се осъществява под егидата на Столична община. За откриването са поканени министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, новоизбраният кмет на София Васил Терзиев и други спортни деятели и обществени фигури.

Официалното откриване е в 10 часа сутринта в събота (25.11) в Национална снукър академия на България, намираща се на стадион “Васил Левски”. Гарантираният награден фонд на турнира е 3 000 евро. Надпреварата съвпада с честването на една година от създаването на Национална снукър академия с участието на легендите Рони О'Съливан и Джими Уайт.

50-има участници от почти всички балкански държави ще премерят силите си в стремеж за определяне на най-добрия майстор на щеката в Източна Европа. Те са разпределени в 12 групи, а осемте най-добри от тях ще се класират директно на осминафиналите. Останалите 16-има с най-добри показатели ще играят един срещу друг за излъчване на другите осминафиналисти.

Балканското първенство по снукър е част от календара на Българска снукър федерация за сезон 2023/24, в който чрез наградни фондове ще се раздадат над 60 хиляди лева.