На 5 и 6 август София ще бъде домакин на Европейска купа по спортно катерене в дисциплината боулдър, единствената дисциплина, която се практикува в зала, без въже, на изкуствени катерачни стени, височина до 6-7 м.

Надпреварата ще се проведе във високо-технологичната зала на Уолтопия, където ще си дадат среща младите надежди (юноши и девойки) на европейското катерене във възрастовия диапазон 14-19 години. Очакват се над 120 състезатели от 17-18 страни. Главен организатор е Българската Федерация по катерене и алпинизъм.

Спортното катерене от 2016 г. е олимпийска дисциплина. В контекста на Младежките олимпийски игри /МОИ/ в Бразилия през 2018 г. и на ОИ Токио 2020, състезанието в София ще определи до голяма степен, кои реално имат шанс в края на годината да се борят за квоти за МОИ, и ще подреди в международната класация младежите и девойките, които ще се борят и за мечтаните олимпийски квоти през 2020 г.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България застана стои достойно в клуба на страните развиващи катерене, въпреки изключително скромните средства отделяни от Министерството за катерене и алпинизъм изобщо.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на Клуб „Алтиус“ Петър Иванов /17 г., ученик в Първа английска гимназия/. Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България всички възможни купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на  трето място в Европа. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.