На извънредно заседание на Световната таекуондо федерация бе гласувано домакинството на страната ни на Световното първенство по таекуондо за юноши през 2020 г. Кандидатурата на България бе представена от президента на БФТ и вицепрезидент на World Taekwondo – Europe Слави Бинев.

Лично президентът на Световната федерация – д-р Чо му връчи сертификата за домакинство. Конкуренцията за приемането на шампионата беше силна, но мнозинството на гласовете определи София да бъде домакин заради силното ни представяне в домакинствата през последните години. На събранието присъства и зам.-председателят на БФТ Димитър Михайлов.

"Изключително съм радостен от случващото се. Световното таекуондо-семейство ни повери най-важното събитие от календара си за 2020 г. Това означава, че освен с постиженията ни в спорта, ние вече сме една от най-значимите страни в света на таекуондо и предпочитана дестинация за домакинства на едни от най-важните събития."

"Тази година ни предстои в Пловдив да се проведе едно от най-мащабните състезания правени някога – Мултиевропейски такуондо игри. Догодина в България ще се проведат сериите на Гран При, а през 2020 година София ще бъде таекуондо", сподели Слави Бинев след общото събрание на Световната федерация.

Срещата на върха на световното таекуондо бе свикана вчера вечерта в Хамамет, Тунис, където утре стартират квалификациите за Младежките олимпийски игри в Аржентина, а веднага след това започва и Световното първенство за юноши 2018.

Вчера за Тунис замина първата група таекуондисти, които ще се борят за страната ни на младежките олимпийски квалификации и световното първенство в състав - Димитър Петров (-55 кг.), Теодор Здравков (-63 кг.), Румина Кирчева (-44 кг.), Ванеса Маркова (-49 кг.), Луиза Захариева (-55 кг.) с треньори - Димитър Михайлов и Ангел Кирчев.

В събота към състава ще се присъединят и световният шампион – Алексанър Джорджев (-59 кг.), Любомир Богданов (-45 кг.), Атанас Йорданов (-48 кг.), Даниел Лдажев (-51 кг.), Кристиян Златев (+78 кг.) с треньори: Христо Михалчев и Николай Богданов. Представител на страната ни в съдийския състав е Илия Димитров.