Квалификациите за световните серии Red Bull Cliff Diving 2012 стартираха повече от обещаващо за България. Тодор Спасов е първият българин в историята на шампионата, борещ се за място в сериите – след първия ден на надпреварата той съумя да заеме четвъртата временна позиция.

Присъствието на Тодор в Сидни в разгара на австралийското лято е резултат от успешното му представяне в Red Bull Cliff Diving (RBCD) в кръга в Гърция през 2011 г., когато участва с уайлдкард. Сега за българина успешното преминаване на квалификациите би означавало мащабна стъпка нагоре – спечелване на титулярно място в шампионата през сезон 2012.

СНИМКИ: Тодор Спасов 4-и в квалификациите за Red Bull Cliff Diving 2012

източник: снимки: redbullcontentpool.com

Форматът на квалификациите, чиито център е известен голф курорт (на около 100 км от Сидни) с бягащи свободно из него кенгура, включва отминалите вече два тренировъчни дни (31 януари и 1 февруари), последвани от двудневно състезание (2 и 4 февруари).

По време на квалификационните състезания скачачите трябва да изпълняват по 4 скока (два задължителни, т. е. с лимитирана трудност и два волни). Те се оценяват от петима съдии. Сборът от точките на всеки формира и крайното класиране.

В квалификациите са поканени общо 15 скачачи. Те се борят за четирите свободни места в сериите Red Bull Cliff Diving 2012, след като останалите седем вече са заети от скачачите, представили се най-добре в миналогодишното издание на шампионата.

Жребият за реда в квалификациите бе определен чрез игра на голф. След първото състезание Тодор е четвърти, правейки четирите си скока от издигащата се на 27,5 метра платформа. Този път тя е поставена на скалист бряг на река, по която се устройват високоскоростни състезания с моторни лодки и водни ски.

СНИМКИ: Тодор Спасов 4-и в квалификациите за Red Bull Cliff Diving 2012

източник: снимки: redbullcontentpool.com

Всички участници са подготвени изключително добре за квалификациите и са с много повече опит от миналата година – коментира Тодор Спасов след първия състезателен ден. – Много от тези, които бяха поканени за квалификации през 2011-а, нямаха опит от 27 метра. Тази година обаче положението е различно. Конкурентите ми са участвали в доста състезания миналия сезон и подготовката им е на изключително ниво. По тази причина съперничеството е изострено, но това ме амбицира още повече да докажа способностите си.

Скачачите обаче трябва да се борят не само по между си, а и с атмосферните условия. Когато в Европа всичко е сковано от лед, в Австралия обичайната температура на въздуха е в диапазона 25-35  С, а тази на водата е 25  С. Уловката е, че ситуацията се променя за минути и може да се окажете в центъра на стихийна дъждовна буря.

За да стигне до Австралия, Тодор Спасов премина и солидна предварителна подготовка. В средата на декември 2011 г. той стартира тренировките си в Страсбург (Франция), започвайки от начална височина 10 м.

Втората част от подготовката на българина премина на австралийска земя – на Голд Коуст – световноизвестна сърф дестинация на около 70 км от Брисбейн. Той пристигна там 10 дни преди началото на квалификациите, за да се аклиматизира и тренира с други участници в квалификациите.

Сега, след като Тодор заема четвъртата временна позиция и има реален шанс за титулярно място в Red Bull Cliff Diving 2012, на ход е и финалното състезание от квалификациите. Резултатът ще е ясен до ден.

СНИМКИ: Тодор Спасов 4-и в квалификациите за Red Bull Cliff Diving 2012

източник: снимки: redbullcontentpool.com

Календар RBCD 2012:

 Касис, Франция 22-23 юни

Гримщад, Норвегия 6-7 юли

Азорите, Португалия 20-21 юли

Инис Мор, Ирландия 3-4 август

Бостън, САЩ 24-25 август

Пемброкшир, Уелс 7-8 септември

Уад иШаб, Оман 27-28 септември