Тезджан Наимова спечели европейската титла на 60 метра от шампионата на Стария континеnт в зала, който се провежда в Гьотеборг, Швеция. Спринтьорката ни финишира първа с време 7.10 секунди, за да триумфира в изключително оспорвания финал.

С постижението Тезджан Наимова записа своя личен резултат в дисциплината, както и трето време във вечната ранглиста на България след Анелия Нунева и Петя Пендарева.

Другата ни представителка Ивет Лалова завърши на четвърто място, с време 7.12 секунди.

Навръх празника 3-ти март двете българки направиха невероятно представяне, с което накараха страната ни отново да се гордее със своите лекоатлети.

На второ място завърши представителката на Украйна Мария Риемиен, която също записа 7.10, но остана на хилядни зад Тезджан Наимова. На трето място със 7.11 остана Мириам Сумаре от Франция, която на полуфиналите записа най-добър резултат в Европа за годината от 7.07 секунди.

В момента страната ни държи две актуални европейски титли, след тази на 100 метра на Ивет Лалова от миналата година в Хелзинки.

СНИМКИ: Тезджан Наимова е европейска шампионка, Лалова - четвърта

източник: Reuters

Днешният финал за Тезджан е втори в кариерата й на европейски първенства в зала. През 2007 г в Бирмингам тя зае пето място. Златото днес е първо за Наимова от голям шампионат при жените. При девойките тя има световни титли на 100 и 200 м през 2006 г. Треньор на Наимова е Стойко Цонов.

Последната титла на българка на 60 м беше през 1980 г., когато Софка Попова триумфира в Зиндефинген (Гер). Година по-късно Попова стана също еврошампионка, но на 50 м.

Последната титла за България от еврошампионат зала беше през 2005 г, когато Ивет Лалова спечели златния медал на 200 м.

Наимова получи златния си медал в Гьотеборг лично от президента на БФЛА и член на Съвета на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

СНИМКИ: Тезджан Наимова е европейска шампионка, Лалова - четвърта

източник: Reuters