Спортна зала „ДЗУ” в град стара Загора буквално щеше да експлодира от емоции по време на финалите на Световната Армфайт купа по Канадска борба, на която е домакин.

В 1-я мач от I Кръг световен и европейски шампион Арсен Лилиев (Русия) срещна сериозен отпор от страна на шампиона на Африка Теренс Оперман (ЮАР). В първите четири рунда Арсен взе сериозен аванс и успя да спечели мача с 4:2. По този начин Лилиев се класира в групата на победителите за предстоящия II Кръг на турнира.

Хътчингс срещу Костадинов

източник: снимки: БФКБ

Брезенк срещу Трубин

В следващия 2-и мач съперници бяха живата легенда на Канадската борба, многократният световен шампион Джон Брезенк (САЩ) и Дмитрий Трубин, световен шампион и шампион на Азия (Казахстан). Този мач бе и най-голямата изненада от първия ден на турнира - Трубин буквално „отнесе” своя именит съперник Брезенк, побеждавайки го с резултат 6:0. Видя се, че Джон, който преди година претърпя операция на дясното рамо, все още не се е възстановил. И така, във II Кръг на турнира Дмитрий Трубин предстоеше да срещне Арсен Лилиев в групата на победителите, а Теренс Оперман щеше да се бори с Джон Брезенк в групата на загубилите от I Кръг .

Хътчингс срещу Костадинов

източник: снимки: БФКБ

Брезенк срещу Оперман

Невероятно зрелище предложи 3-ият мач, в който световният и абсолютен шампион на САЩ Тод трябваше да се срещне с шампиона на Украйна Игор Мирошник. Силите на двамата бяха много изравнени и тук изходът от мача бе решен от рутината на Тод, който бе по-опитният състезател от двамата. Така Хътчингс спечели мача срещу Мирошник с 5:1 и продължи за следващия кръг с групата на победителите, където го очакваше нашият Европейски и Световен шампион Красимир Костадинов. В групата на победените Игор Мирошник щеше да се срещне с шампиона на Грузия Васили Дауташвили.

Хътчингс срещу Костадинов

източник: снимки: БФКБ

Костадинов срещу Дауташвили

В 4-я мач на I Кръг Краси Костадинов не даде никакви шансове на своя грузински опонент Дауташвили, „размазвайки” го с 6:0. Така във II Кръг Краси предстоеше да се срещне с Тод Хътчингс при победителите, а Васили вече имаше за съперник Игор Мирошник.

Напрежението в залата растеше – предстоеше II Кръг, който щеше да определи финалистите в Световната Армфайт Купа.

В 1-я мач руската машина Арсен Лилиев поведе своя опонент Дмитрий Трубин с 4:0. След 2 тактически загуби, в крайна сметка Арсен спечели мача с 4:2.

Следващият 2-ри мач от II Кръг беше между Джон Брезенк и Теренс Оперман – и двамата изключително класни състезатели. Те направиха шоуто невероятно с редица „завързани” двубои, но все пак Брезенк „се отсрами” за загубата си в I Кръг, като спечели мача срещу Оперман с 5:1.

Следващият 3-и мач бе очакван с огромно нетърпение – в него нашият световен и европейски шампион Красимир Костадинов влезе в двубой с американския шампион Тод Хътчингс, за определяне на втория финалист в турнира. Това бе и най-оспорваният мач на вечерта. Пот се лееше и от двамата състезатели, като силите им бяха абсолютно изравнени. Тук решителна роля изигра физическата издръжливост, но тя беше за американския състезател. Той спечели 5 победи, оставяйки само 1 за Краси. Хътчингс спечели мача срещу Костадинов с краен резултат 5:1. Така станаха известни финалистите и полуфиналистите в турнира. В мач за купата Арсен Лилиев ще срещне Тод Хътчингс, а Красимир Костадинов ще се бори срещу шампиона на Азия Дмитрий Трубин в мач за 3-то и 4-то място.

Последният 4-и мач бе между Васили Дауташвили и Игор Мирошник. Грузинецът бързо спечели срещу Мирошник и днес Васили ще се изправи срещу легендата Джон Брезенк в мач за 5-то и 6-то място.

Последният мач за 7-мо и 8-мо място ще бъде между Теренс Оперман и Игор Мирошник.

Финалите започват днес от 18:00 ч. в спортна зала „ДЗУ” - Стара Загора, когато се очаква и министър-председателят на България г-н Бойко Борисов (патрон на състезанието) да пристигне да награди победителите.

Хътчингс срещу Костадинов

източник: снимки: БФКБ

Хътчингс срещу Мирошник