Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри официално ремонтирания покрит плувен басейн в спортен комплекс «Диана» в Дианабад. Съоръжението отговаря на всички изисквания на световните и европейски стандарти. Общата стойност на ремонтните дейности възлиза на около 320 000 лева. Реновирането е завършено за 3,5 месеца.

Лентата прерязаха министър Свилен Нейков, изпълнителният директор на Национална спортна база Велина Божилова, олимпийската шампионка Таня Богомилова, Георги Аврамчев – председател на Българската федерация по плувни спортове, и Андрей Кузманов – председател на федерацията по модерен петобой. Спортният министър връчи договорите на ръководителите на федерациите по плуване, водна топка и модерен петобой за тренировъчен процес на елитни състезатели по тези три спорта.

СНИМКИ: Ремонтираният басейн в Дианабад отвори врати

източник: снимки: МФВС

«Честитя ви реновирания басейн. Съоръжението ще даде възможност за по-добри условия за подготовка първо на нашите федерации, второ – на широката общественост, която ще може да ползва басейна при едни модерни, съвременни условия. С откриването на басейна попълваме комбинацията в спортен комплекс «Диана», който се превръща в модерен олимпийски център. Правим го най-вече за децата, за да има къде да тренират нашите бъдещи световни и «Дай, Боже!» олимпийски шампиони», заяви министър Свилен Нейков при откриването на съоръжението.

СНИМКИ: Ремонтираният басейн в Дианабад отвори врати

източник: снимки: МФВС

Ремонтът на басейна е извършен поетапно. Новост за съоръжението е специалното лед-осветление, което е три пъти по-икономично от предишното. Монтирани са италиански светодиодни осветители, като са спазени изискванията за осветление на FINA в зоната над стартовите блокчета и при обръщането. С тези подобрения е постигнат клас „С” на енергопотребление на сградата и като цяло тя може да получи сертификат категория „А”.

СНИМКИ: Ремонтираният басейн в Дианабад отвори врати

източник: снимки: МФВС

«Много се радваме, че имаме такъв прекрасен басейн с олимпийски размери. Благодаря на министър Свилен Нейков за това, че успя да се пребори да се направи този басейн, каза генералният секретар на федерацията по плувни спортове Таня Богомилова. - Благодаря на цялото ръководство на Национална спортна база, в лицето на Петър Божилов, който за жалост вече не е сред нас, но благодарение на него и на неговия екип се радваме днес на този прекрасен басейн.»

Басейнът е обработен с най-съвременните изолационни материали – старата облицовка е подменена с нова клинкерна, монтирани са антислип плочки на необходимите места, възстановена е вентилационната система, оформени са преливници и бордове, подобрена е филтрацията, като по този начин се намаляват разходите за химикали. Изцяло е ремонтирана помпената система, извършена е профилактика на компенсаторните резервоари, подмяна на кранове и тръби, направени са необходимите изолации на покрива на съоръжението с нов окачен таван и термопанели. Подобрена е и инфрастуктурата около съоръжението.

Вече е завършен ремонтът и на басейна на високопланинската база «Белмекен», който също скоро ще бъде открит официално.

Повече от 70 обекта за професионален и масов спорт са финансирани от бюджета на МФВС, държавния бюджет и търговските дружества Национална спортна база ЕАД и Академика 2011 ЕАД от началото на мандата на сегашното правителство.

Сред тях са:

Зала „Арена Армеец” София;

Белмекен;

Спортпалас (Варна);

Зали за борба, джудо, бокс, вдигане на тежести, айкидо, тенис на маса и спортна стрелба в "Дианабад";

Допинг лаборатория, Център за контрол и управление на спортната подготовка и възстановителен център;

Зала за спортна гимнастика на стадион "Раковски";

Ремонт на стадион "Академик" (4-ти км) – игрище, атлетическа писта, басейн, съблекални, спортни зали;

Спортен комплекс „Мир и дружба“ (София);

Ремонт на стадион "Академик" (до зала „Фестивална“) – козирка, футболни игрища, съблекални, спортни зали;

Спортна зала в ПУ „Паисий Хилендарски”;

През 2013 г. ще се открие „Колодрума“ в Пловдив;

Ремонт на спортни зали в София (ст. Георги Аспарухов - борба), Благоевград, Габрово, Раднево, Карнобат, Никола Козлево, Момин проход, с. Лозен;

Ремонт на Национален тенис център (София);

Ремонт на стадиони в Гоце Делчев, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Шумен, Димитровград, Дряново, Раковски, Ново село;

Лекоатлетически писти и съоръжения в Русе, Правец, Сливен, Добрич, Стара Загора, НСА „Васил Левски“;

Плувни басейни в София, Бургас, Велинград и Белмекен;

Трасета за биатлон в Банско и Троян;

СНИМКИ: Ремонтираният басейн в Дианабад отвори врати

източник: снимки: МФВС