Приключи Европейското първенство по билярд за мъже и жени, което се проведе от 9 до 21 април в Порторож / Словения. Отборното първенство за жени се проведе в дисциплините 8-ма и 9-та топка, където при равен резултат се изпълняват 6 статични удара на отбор от изключително трудна позиция. Националният отбор при жените в състав Мария Левова и Кристина Златева постигнаха второ място и взеха първите медали за България в този спорт. Това стана, след блестяща игра на нашите състезателки. Те надиграха отборите на Холандия, Русия, Испания и Австрия, повечето от които са били Европейски шампиони в билярда. Срещу отбора на Австрия за отиване на финал мачът се реши с изпълнение на статичните удари, при които Златева беше безпогрешна срещу Сандра Баумгартнер, а Левова надигра Европейската шампионка Ясмин Оушън. Мачът срещу Испания също се реши със статични удари при, което и двата отбора вкараха 6 от 6, но при един от ударите на испанската състезателка влезе бялата топка и той не беше зачетен за сполучлив. Това донесе победа за нашия отбор, а главния съдия на турнира Danilo Hebestreit, коментира, че това е било най-зрелищното изпълнение на турнира.

СНИМКИ: Първи медал за България от Европейското първенство по билярд

Българките отстъпиха на финала срещу отбора на Швеция, който има 20 златни медала в актива си, но останаха в сърцата на публиката. Цялата зала скандираше за българките. На трето място при жените останаха отборите на Австрия и Полша.

СНИМКИ: Първи медал за България от Европейското първенство по билярд

Президента на Европейската федерация Mr. Gre Leenders отличи със сребърен медал Иван Каменарски – председател на Българска Билярд Федерация за постигнатия резултат. Медал получи и треньорът на отбора Людмил Георгиев.

СНИМКИ: Първи медал за България от Европейското първенство по билярд

Мария Левова е двукратен шампион на България за жени, а Кристина Златева има 9-то място от Световно първенство в Полша през 2011 г. И двете са състезателки на столичния билярд клуб БСД.

СНИМКИ: Първи медал за България от Европейското първенство по билярд