Деница Паричкова се класира за финалите на световното по спортна аеробика в София. Тя е единствената българска състезателка в 12-ия шампионат на планетата за мъже и жени, който започна днес в зала Арена Армеец София. В завършилото вчера 5-о световно първенство за юноши и девойки, на което столицата ни също беше домакин, младите таланти на България спечелиха три златни и един бронзов медал.

В конкуренцията на 54 гимнастички Паричкова постигна четвърти по сила резултат в квалификациите в индивидуалната надпревара. Съдиите оцениха изпълнението на 22-годишната софиянка с 20,800 точки. Повече от нея получиха голямата фаворитка от Испания Сара Морено (21,350), французойката Орели Жоли (21,150) и румънката Корина Константин (21,100).

Деница е от София и се състезава за клуб Левски Йова Спорт. Нейна треньорка е Маргарита Стоянова.

Финалът за жени индивидуално е в събота от 16:30 часа. За него се класира и родената в България и представяща Австрия Любов Газов.

СНИМКИ: Паричкова на финал на Световното с 4-ти резултат

Официалното откриване на световния шампионат за мъже и жени е днес от 16 часа. На него ще присъства лично президентът на Международната федерация по гимнастика Бруно Гранди, който пристигна в София днес. След това ще се състоят финалите по степ аеробика и денс аеробика. Очаква се сред зрителите да бъде и бившият европейски и световен шампион по спортна аеробика Магнус Шеуинг. Исландецът е познат в цял свят най-вече като Спортакус от популярния сериен филм „Мързелград“.

Входът за зрители е свободен. БНТ излъчва финалите директно.