България се нареди на 3-то място от 65 държави в отборното класиране на Световното първенство по муай-тай в Тайланд. 16-те ни национала спечелиха 11 медала, 4 от които златни на Костадин Костов, Димитър Илиев, Владимир Вълев и Милен Маринов. Всички медалисти преди обед бяха наградени с грамоти и плакети от президента на Българската конфедерацията по кикбокс и муай-тай Боян Колев, члена на УС Виктор Меламед и посланичката на кралство Тайланд в България и Румъния Нейно превъзходителство Тасанавади Мианчароен. Тя е и подготвила тайландска маска за министъра на физическото възпитание и спорта.

СНИМКИ: Отличен 6, грамоти и плакети за световните ни медалисти по муай-тай

източник: Gong.bg

Отлична оценка постави на тима ни Димитър Топалов - старши треньорът на България по този спорт с над 2000 годишна история. У нас на държавните първенства участват около 180-200 състезатели, но тренират много повече.

Националните ни на Мондиала не са получили нито един нокаут, но пък са нокаутирали противници в битките, които се играят на открито. Всички състезатели споделиха за уникалната атмосфера по време на Световното първенство и как домакините от Тайланд са ги подкрепяли. „По време на откриването на форума имах чувството, че съм на Олимпиада”, не скри световният вицешампион Стефан Петков.

„Оценката ми е отличен 6 по шестобалната! Тези 11 медала от 16 състезатели за нашите възможности и за нашата страна, са повече от великолепно. Не очаквах, че ще повторим това постижение, но се случи. Затвърдихме отличното си представяне от миналата година и сме една от водещите сили в света в аматьорското муай-тай. Всички играха на 100%, а имаме и най-много финали от всички отбори. Всички може да са горди от себе си защото постигнахме повече от очакваното. Нашият спорт разшири своята география. Атмосферата е неповторима и не може да се опише с думи. Ние сме с авторитет там и домакините когато чуят, че се състезава българин, веднага започват да го подкрепят”, разказа пред Гонг селекционерът Димитър Топалов.

СНИМКИ: Отличен 6, грамоти и плакети за световните ни медалисти по муай-тай

източник: Gong.bg

Националният треньор сподели, че на предстоящото Европейско първенство в Харков (Украйна) през септември България може да бъде с експериментален състав: „Календарът е направен така, че Европейското съвпада със Световното по К1, а голяма част от нашите състезатели са и титуляри в стил К1. Предстои уточняване на състава, но ще пуснем нови национали. Целта ни в Украйна ще бъде обиграване за бъдещо допълване на състава”.