Тази сутрин, на международния ден на скейтборда – 21 юни, бе открит Скейт Парк София, който е най-големия по рода си на Балканския полуостров.

Комплексът се намира срещу УНСС в Студентски град и е съвместено реализиран от Столична община и Българска скейтборд федерация (БСФ), като е финансиран изцяло от Столичната община. Съоръжението, чията цена е около 650 000 лева, е предоставено за 5 години на скейт федерацията, която ще го стопанисва.



Скейт Парк София ще работи от понеделник до неделя от 8:00 до 22:00 часа. Цената на целодневен билет за комплекса е 5 лева, а всеки ден от 11:00 до 15:00 часа посещението на площадката е напълно безплатно за всички почитатели на скейтборда, ролерите и BMX-a.

Идеята за изграждането на Скейт Парк София стартира преди 5 години по инициатива на Българска скейтборд федерация. Проектът за площадката е изготвен от родната централа със съдействието на австрийски консултант, специализиран в изграждането на скейт паркове.



На официалното откриване на парка присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Българска скейтборд федерация Борис Атанасов и три от най-изтъкнатите спортистки на България – Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Ваня Гешева, които сега заемат ръководни постове в българския спорт.



Фандъкова и Костадинова дори лично се увериха в екстремността на комплекса, качвайки се на върха на 6-метрова рампа. „Наистина е страшничко”, потвърдиха кметът на София и президента на БОК.

Като типичен представител на екстремните спортове шефът на скейтборд федерацията ни Васил Атанасов преряза лентата на съоръжението с контузена ръка и нагледно обясни защо трябва да се кара предпазливо.



Ако някой от посетителите на Скейт Парк София все пак получи травма, докато използва комплекса, има сключен договор за съдействие с намиращата се наблизо Студентска поликлиника и скейтърите, блейдърите и хиксърите ще могат да получат бързо здравна помощ, като билетът за площадката включва в себе си и медицинска застраховка.

„Площадката е общинска собственост, всички съоръжения, на стойност над 600 000 лева, са финансирани от общината, от общински приватизационен фонд и от комисията за децата, младежта и спорта. Специални благодарности на кмета на район Студентски г-н Дилчев, защото той през цялото време беше ангажиран с построяването на тази площадка”, заяви Йорданка Фандъкова.



„Това е отношението към младите хора да имат осигурено и безопасно място, където да упражняват любимите си дейности. Пожелавам Ви да сте живи и здрави, защото не е лесно в този труден спорт, пожелавам и успехи на Българска скейтборд федерация, защото всеки ден между 11 и 15 часа всеки ден целият парк ще се ползва безплатно, а в останалото време тук ще тренират и деца”, каза още кметът на София и разкри, че в Студентски град предстои изграждане и на финтес площадка на открито, подобна на откритата преди няколко дни такава зад Паметника на съветската армия.